ZATVARA SE VRTIĆ U KOM JE UMRLA BEBA? Inspekcija pronašla niz nepravilnosti

Novosti online

16. 10. 2020. u 18:57

ЗАТВАРА СЕ ВРТИЋ У КОМ ЈЕ УМРЛА БЕБА? Инспекција пронашла низ неправилности

Foto: Š.M.

PROSVETNA inspekcija koja je danas u vanrednom nadzoru kontrolisala privatni vrtić „Ivin vozić” u kome je juče preminula jednogodišnja devojčica utvrdila je niz nepravilnosti u radu ovog vrtića, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Prema rečima Gaka, inspekcija je nakon nesrećnog slučaja otišla u vanrednu kontrolu ovog vrtića i utvrdila da vrtić nije imao zaposlenu medicinsku sestru na preventivi, iako je to zakonska obaveza, da je dete primljeno u vrtić bez potvrde lekara da može u kolektiv, odnosno boravilo je u vrtiću bez zdravstvenog kartona, da je dete krenulo u vrtić pre napunjenih godinu dana života iako vrtić nema mlečnu kuhinju što je obaveza ukoliko vrtić prima decu mlađu od ovog uzrasta, te da dve vaspitačice rade bez licence i mentora što je zakonska obaveza u tom slučaju.

– Ovo su krupne nepravilnosti koje su poražavajuće. Jasna su pravila za boravak dece kako u državnim tako i u privatnim vrtićima i svi moraju da ih poštuju. Ovo ne znači da ovi propusti imaju uticaja na jučerašnji ishod, to je posao obducenata i tužilaštva i njih ćemo sačekati za konačne zaključke ali je upozorenje za sve privatne vrtiće da ne smeju imati sve zakonom zahtevano samo prilikom verifikacije i tokom inspekcijskih kontrola – rekao je Gak.

On je istakao da će nakon zapisnika inspektora Sekretarijat uputiti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporuku da se vrtić „Ivin vozić” privremeno zatvori.

– Sada je na nadležnim institucijama dalje utvrđivanje svih činjenica u vezi sa ovim slučajem. Ozbiljnost ovog sektora koji se bavi decom, pre svega mora da se ogleda u velikoj odgovornosti koju svi vlasnici privatnih vrtića moraju shvatiti ozbiljno – zaključio je Gak.

(Beoinfo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Djulija

16.10.2020. 19:15

Saučešće iskreno, porodici malene bebice! Neka je andjeli čuvaju. Zar treba ovako da se nešto desi , da bi inspekcija reagovala... Sramota za Srbiju.

Danex

17.10.2020. 10:30

@Sky - Lepo je napisano, treba procitati. Pri otvaranju i kod kontrola, sve norme su ispostovane. To sto nakon toga mulja i radi mimo zakona je njegova direktna odgovornost.

Djordje

16.10.2020. 21:15

Koliko ovakvih vrtica radi u Beogradu!? Samo Kad se ovako nesto dogodi onda se proveravaju vrtici? Kakav javasluk drzave! Hoce li neko proveriti ostale vrtice?!

Maki

16.10.2020. 22:10

Mene samo zanima gde je ta inspekcija bila ranije? Kako moze vrtic sa tolikim nepravilnostima da radi? Jel treba da se desi ovakva tragedija pa da se reaguje?

Slađana81

17.10.2020. 14:27

@Maja - Kao neko ko je radio dugo u privatnim i državnim vrtićima, mogu samo reci da su ove nepravilnosti uobičajene i da ih ima jos milion...sve se to zna i proverljivo je...ali ne samo država podjednako su odgovorni i oni kojima je bitno samo da ostave decu negde i nekome...a da se sto manje i sami angažuju...roditelji, koji brinu zaista, već pri ulasku u vrtic i raspitivanju za mnoge stvari pitaju i samo ih istraže...

Boris

17.10.2020. 02:09

Kasno je posle nesrece traziti propuste zar nije bilo bolje ne izdati dozvolu za rad ako nema sve ispunjene uslove koji stoje u zakonu ili pravilniku