KRIVIČNE ZBOG RUŽENJA SPOMENIKA: Prijave za užičke vandale

N. J.

09. 09. 2020. u 12:47

PRIPADNICI Policijske uprave u Užicu, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu protiv dvojice mladića iz grada na Đetinji, starih 19 i 20 godina, zbog skrnavljenja Spomenika 1.300 kaplara u centru grada ispred užičke Gimnazije.

КРИВИЧНЕ ЗБОГ РУЖЕЊА СПОМЕНИКА: Пријаве  за ужичке  вандале

Foto N. J.

Ovaj incident dogodio se u noći između 23. i 24. avgusta. Na glavi vojnika - dečaka umesto šajkače osvanuli su otpaci, na mestu epoleta kante za smeće, puška mu je zamenjena metlom...

Upravo iz škole ispred koje se incident dogodio, 17 dečaka regrutovano je u čuveni bataljon. Pod komandom Živojina Mišića oni su se borili u najznačajnijoj bici Kraljevine Srbije protiv Austrougarske. Trebalo je da ovi mladići postanu srpska intelektualna elita, ali su se u trenutku potpunog sloma Srbije prihvatili puške, da bi se oni preživeli, potom, suočili sa epidemijom tifusa.

Osvanuo je tog jutra zasut smećem i Spomenik Josifu Jehlički, udaljen desetak metara od bronzanog srpskog vojnika. Jehlička je u Užice došao 1911. godine, da osnuje Sokolsko društvo. Zatim je u gradu na Đetinji izgradio čuvenu Sokolanu, jednu od najlepših građevina koju je Užice imalo. Imalo, sve dok nije sravnjena sa zemljom, da ustupi mesto "progresu" koji briše istoriju, sećanja, ljudske živote i ceo jedan narod.

Ogorčenje Užičana povodom ovog sramnog incidenta, deo javnosti navodno "građanske provinijencije" na društvenim mrežama, opet navodno - "nije razumeo", smatrajući da je skrnavljenje uspomene na srpske vojnike iz Prvog svetskog rata "umetnički performans", a ne čin agresije, nevaspitanja i tragično osiromašenog duha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati