UBIO JE NA STOTINE SRBA, DA LI ĆE GA STIĆI PRAVDA? Agim Čeku ide u Hag krajem septembra, duga lista zločina iza bivšeg komandanta tzv. OVK

J. Ž. Skenderija

05. 09. 2020. u 09:10

NA adresu bivšeg komandanta Opšteg štaba tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, Agima Čekua, stigao je poziv za saslušanje od Specijalnog tužilaštva za ratne zločine u Hagu.

УБИО JE НА СТОТИНЕ СРБА, ДА ЛИ ЋЕ ГА СТИЋИ ПРАВДА? Агим Чеку иде у Хаг крајем септембра, дуга листа злочина иза бившег команданта тзв. ОВК

Foto EPA

 On će se pred sudom pojaviti u svojstvu osumnjičenog, a kako je izjavio kosovskim medijima - u Hag putuje 28. septembra.

Agim Čeku je kao oficir nekadašnje JNA, prešao da služi hrvatskoj vojsci i to u vojnim akcijama "Oluja" i "Medački džep", a u maju 1999. godine postavljen je za komandanta štaba tzv. OVK.

Po završetku rata na KiM, Čeku je osnovao političku stranku, a od 2006. do 2008. bio je i kosovski premijer. Nekoliko puta hapšen je u vezi sa optužnicom za ratne zločine, ali je oslobađan na intervenciju Harija Holkerija, tadašnjeg šefa Unimka.

Čeku je do sada četiri puta hapšen i pritvaran na granicama - u Bugarskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Kolumbiji, prema crvenoj Interpolovoj poternici iz Srbije. Prvi put u Sloveniji, krajem oktobra 2003, uhapsila ga je slovenačka aerodromska policija, dok je na Brniku čekao avion za Prištinu. Tada je kod sebe imao pasoš Hrvatske.

OD TUĐMANA DEVET ODLIKOVANjA

AGIM Čeku se, kada je u oktobru 1991. počeo rat u SFRJ, priključio Zboru narodne garde i dobio komandu nad artiljerijskom jedinicom u Zadru, a potom je postao zamenik komandanta borbene divizije. U februaru 1992. povereno mu je komandovanje Masleničkom borbenom divizijom, a kasnije i antitenkovskom divizijom i garnizonom u Gospiću. Kao pripadnik hrvatske vojske Čeku je od Franje Tuđmana odlikovan devet puta.

Krajem februara 2004. lišen je slobode u Mađarskoj, a službenici hrvatske ambasade u Budimpešti identifikovali su ga kao građanina Hrvatske, pa je predat saradnicima ambasade Hrvatske u Mađarskoj. Potom je maja 2009, ponovo prema srpskoj poternici, proteran iz Kolumbije gde je učestvovao na konferenciji o razoružanju. Uprkos zahtevu srpskih vlasti da kancelarija Interpola u Kolumbiji uhapsi Čekua, to se nije dogodilo jer, kako je tada saopšteno, zakoni te države zabranjuju primenu mere zadržavanja stranih državljana optuženih za krivična dela počinjena pre 2005. Posle proterivanja on je izjavio da je poternica Srbije sa političkom, a ne pravnom pozadinom, kao i da Srbija nema nadležnosti na Kosovu od 1999.

Foto Ž.Knežević

Hag: Specijalno tužilaštvo za zločine tzv. OVK


Pred Sudom za ratne zločine u Beogradu, Agim Čeku je po komandnoj odgovornosti osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine koje je izvršio nad Srbima i drugim nealbanskim stanovništvom na KiM. Teretio se za ubistvo 669 Srba i 18 nealbanaca. U optužnici se tvrdilo i da su od početka 1998. do prvih dana 2000. Hašim Tači i Agim Čeku, u sprezi s drugim pripadnicima tzv. OVK i naoružanim albanskim grupama, u okviru kampanje progona i etničkog čišćenja, planirali i izvodili terorističke akcije na KiM, u kojima je poginulo ili je teško ranjeno na stotine civila-nealbanaca iz svih delova društva, uključujući žene, decu, stare i nemoćne. Upravo sve akcije bile su u organizaciji načelnika Štaba OVK Agima Čekua.

POZVAN I ALjUŠ AGUŠI

BIVŠI general tzv. OVK, Aljuš Aguši, takođe je dobio poziv Specijalnog tužilaštva u Hagu, objavio je na "Fejsbuku" njegov brat Ramuš Aguši, uz komentar da "nijedan sud ne može da ukalja rat OVK". Nije poznato u kom svojstvu je Aljuš Aguši pozvan u Hag.

Do sada je, prema evidencijama Udruženja veterana tzv. OVK, u svojstvu svedoka ili osumnjičenih, pred Specijalno tužilaštvo pozvano više od 250 pripadnika te organizacije.


Čeku se dovodi u vezu i sa aferom lažnih veterana tzv. OVK. Zbog toga je kosovsko tužilaštvo podiglo protiv njega i optužnicu zbog sumnje da je sa još 11 osoba oštetio budžet Kosova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)