ODUZELI SU MI I NADU I PRAVDU: Ćupričanin Saša Ilić posle 16 godina dobio presudu, ali ne i obeštećenje za izgubljene ruke

Z. GLIGORIJEVIĆ

ponedeljak, 03. 08. 2020. u 22:00

ОДУЗЕЛИ СУ МИ И НАДУ И ПРАВДУ: Ћупричанин Саша Илић после 16 година добио пресуду, али не и обештећење за изгубљене руке

Saša sa suprugom Ljiljanom i ćerkom Nikolinom / Foto privatna arhiva

SAŠA Ilić (35) iz Ćuprije, koji je 2004. pao sa građevine Velimira Stamenkovića na kojoj je bio angažovan kao fizički radnik, nakon čega su mu amputirane obe ruke, posle 16 godina suđenja konačno je dobio pravosnažnu presudu.

Veće Apelacionog suda u Kragujevcu donelo je odluku da je Stamenkovićev sin Zoran, jer je Velimir preminuo tokom postupka, obavezan da Iliću na ime naknade nematerijalne štete isplati 4,8 miliona dinara sa zateznom kamatom.

Ilić kaže nije zadovoljan presudom, jer je njome poništena presuda Višeg suda u Jagodini, doneta pre godinu dana, kojom je Zoran Stamenković, kao zakonski naslednik Velimira Stamenkovića, obavezan da na ime naknade nematerijalne štete solidarno isplati oko 15 miliona dinara.

- Iako je naknada izuzetno mala, prihvatio sam je, jer želim da kupim kućicu i zemlju na kojoj bih zasadio lešnike da bih sebi obezbedio budućnost i uplaćivao doprinose za penziju. Međutim, Stamenkovićevi advokati su mi na ime izmirenja duga ponudili dva lokala, koja ne bih mogao ni da izdam, niti da prodam. Pošto nisam prihvatio, oni su podneli reviziju Vrhovnom kasacionom sudu, u kome je sudija supruga jednog od Stamenkovićevih advokata. Do sada sam imao makar nadu, a sada su mi i nju oduzeli, pa molim da me neko posavetuje šta da radim, jer ni moj advokat, ni ja, više ne znamo šta da radimo - očajan je Ilić.

Ilić sa advokatom Nenadom Sadžakovićem / Foto Z. Gligorijević

Njegov pravni zastupnik, advokat Nenad Sadžaković, kaže da je bio srećan što su dobili parnicu jer je krivični postupak zastareo, mada je razočaran što je sud dodelio tek četvrtinu traženog iznosa.

- Stamenkovićevi advokati su me molili da ne pustim izvršenje, tražili su da se dogovorimo oko izmirenja duga preko lokala, a onda su podneli žalbu Vrhovnom kasacionom sudu. Našli su i moj tekući račun i uplatili mi sudske troškove, a onda su me pitali za koji procenat sam radio predmet da bi mi i to uplatili. A Saši nisu uplatili dug. Ovaj predmet nisam radio za novac. Iz svog džepa sam plaćao veoma skupa veštačenja, jer znam da Ilić nema para, a daću mu i sve što su mi uplatili na ime sudskih troškova - navodi advokat Sadžaković i dodaje da je uložio žalbu na reviziju.

Žive od socijalne pomoći

Saša i njegova supruga Ljiljana, sa kojima je i njihova ćerka Nikolina (8), kao i Ljiljanino troje dece iz prvog braka, žive od socijalne pomoći i tuđe nege. Saša prima 29.000 dinara, a Ljiljana 16.700 dinara. Ljiljana je ostala bez desne šake dok je radila kod poslodavca u Inđiji, na ime nematerijalne štete dodeljeno joj je dva miliona dinara, ali veći deo iznosa ni posle sedam godina nije joj isplaćen.

- Moju naruženost, nemogućnost da radim i bolove koje trpim svakodnevno, nikakav novac ne može da plati. Svoje dete ne mogu da uzmem u naručje. Očekivao sam bar pravdu - kaže Ilić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Lia

04.08.2020. 00:26

Sve receno o nadi i pravdi u Srbiji.Bilo i bice nazalost.Uvek isto klasika pa neznam ko se uopste nada ili ocekuje prvdu koja je rec na papiru i teska nepoznata u realnosti. Toliko o nadi i pravdi.NIKADA JE NIZAKOGA NECE NI BITI.REALNOST SVUDA NA DELU.

Realist

04.08.2020. 01:45

Kakva mizerna odluka pravosudje, cekali da delo za stari da nebi placali ostetu, jer to pravna drzava kakva sramota za drustveni poredak na prvom mestu bez zastite Radne snage a i uopste Narodnog prava.

Marija

04.08.2020. 12:06

Muka mi je vise od ovih "mucenika" sto pravdu traze po novinama, strasno je sto je ostao bez ruku, ali traziti milion evra u Srbiji, je van svake pameti. Glupo zvuci, ali svi bi hteli hleb preko motike.

Sestra

04.08.2020. 13:40

@Marija - Stram te bilo, kad to moram da ti kazem! Da se tebi ili tvom detetu ili bratu desilo ovo, pitala bih te ja dal ti je muka.Da ne možes sam da ides u wc, da zavisis od nekog do kraja života, da si gladan a ne mozes da jedes ni da vodu popijes. Da ne mozes svoje dete da zagrlis, ni da ga odbranis, bas od takvih kao sto si ti. ?Na tvoj komentar

logika

04.08.2020. 14:18

@Marija - Gde piše da je tražio milion evra? U prvoj presudi 15mil dinara =125.000€ a u drugoj mu je dosuđeno 4,8mil dinara =40.000€. Ej. 40.000€ za obe ruke do ramena izgubljene u 20. godini života! To je za ovih 16 godina 210€ mesečno. Da je imao ruke mogao je zaraditi minimum duplo a realno i mnogo, mnogo više. Tebe neka bude sramota a njemu bi i trebalo dati milion €

Makili

04.08.2020. 22:36

Postovana gospodjo Marija, ja sam Sasina supruga ja brinem o njemu iako imam jednu ruku. Sasa netrazi nista sto mu nepripada kao ostecenom, on samo zeli da nastavi da zivi, al gospodin kod kojeg je nastradao mu to nedozvoljava vec 16 godina. Na sve moguce nacine zeli da Sasi oduzme i ovo malo sto mu je sud dodelio. A vama gospodjo Marija nezelim ni u naj ludjim snovima, da dozivite Sasinu sudbinu, pravda postoji samo sto neki nemaju novac da je potplacuju i zato se ovo vuce u nedogled. Gospodin kod kojeg je moj suprug radio je"zbrisao", iz Cuprije i zivi u Beogradu i na sve moguce nacine zeli da Sasu unisti do kraja, pa prema tome gospodjo Marija porucite"vasem gospodinu", da se Sasa nece tako lako predati, veliki pozdrav.