ROZENKROJCERI U GORNJOJ DOBRINJI: Knez Miloš na čardak--česmi ostavio simbole nemačkog tajnog drušva

Piše: Milorad BOŠNjAK

21. 08. 2020. u 06:00

SIMBOLIZAM i poruke tajnih društava uočljive su i u zabačenoj Gornjoj Dobrinji, kod Požege, rodnom mestu Miloša Obrenovića. Po njegovoj strogoj naredbi!

РОЗЕНКРОЈЦЕРИ У ГОРЊОЈ ДОБРИЊИ: Кнез Милош на чардак--чесми оставио симболе немачког тајног друшва

Foto: Foto arhiva "Novosti"

Kome u čast i zašto? Odatle se Miloš, tad prezimenom Teodorović, posle smrti oca Teodora 1802. sa majkom Višnjom i braćom seli u Brusnicu, kod vojvode Milana i gospodara Jakova, Obrenovih sinova, a svoje polubraće po majci, na njihov poziv. U Gornjoj Dobrinji, knez Miloš je u spomen na oca, pred svoju smrt, sagradio čardak-česmu, kod Crkve svetih apostola Petra i Pavla, uz čiji zid je sahranjen njegov biološki otac. Srpska državna istoriografija se malo bavila ovom temom, koja je od 1903. bila neka vrsta tabua.

Na ploči iznad (o)kultne česme, stoji posveta: "Ovu vodu i čardak podiže svetli Gospodar Miloš Obrenović I, knjaz Srpski, 15. avgusta 1860. svome ocu Teodoru za dušu". Knez Miloš, na vrhuncu svoje druge, kratke, dvogodišnje doživotne vladavine Srbijom, ubrzo iznenada umire 26. septembra 1860. Zvanična verzija glasi da je "umro usled lošeg zdravstvenog stanja". O neobičnoj smrti kneza Miloša postoje kontroverze. O njima, kasnije.

IZNAD ploče, stoji simbol, za laike neuobičajen: dve plave ruže, spojene ravnim stabljikama u obliku latiničnog slova V a među njima istokračni krst. Ali, nije simbol društva Templari, kako neki posmatrači navode. Ruža crvena, sa zelenom stabljikom i laticama u cvatu, koja se trnjem uspinje i obavija oko krsta, simbol je Rozenkrojcera (Bratstva ružinog krsta). Ko su Rozenkrojceri?! To filozofsko tajno društvo, koje prerasta u političko, osnovao je Kristijan Rozenkrojc. To mu je bio pseudonim.

Red Rozenkrojceri, u Nemačkoj rascepkanoj suparničkim državicama, postaje uticajan u 17. veku, kad je Rozenkrojc već bio mrtav. Iza njega je ostalo ezoteričko nasleđe Bratstva ružinog krsta u nemačkim državicama, te u Velikoj Britaniji i Rusiji. Istoričari slobodnog zidarstva ne poriču da su Rozenkrojceri uticali i na stvaranje nekih loža, iako je izvorna masonerija neuporedivo starija od njih. Srpski istoričari ne spore ulogu Bratstva ružinog krsta u Srbiji za vreme Obrenovića.

Simbolika Rozenkrojcera imala je stilizacije, zavisno od zone interesa. Osim crvene, ima i dve plave ruže oko krsta. Plave ruže, bez krsta, negde su i simbol trostepene "plave" masonerije: u gornjem uglu ritualne kecelje jedna ruža označava stepen učenika, dve pomoćnika, tri masona majstora. A 18. stepen "crvene" masonerije, koja ima 33 stepena zove se - rozenkrojcerski!

Miloš (Teodorović) Obrenović nesumnjivo je znao za "blagočestivo" poreklo Obrenovića, čije prezime je baš zato (pre)uzeo

IME ikonopisca (ili više njih?) koji je po naredbi kneza Miloša slikao te znakove nad spomen-česmom njegovog oca Teodora nismo našli. Kome u čast i zašto je knez Miloš to uradio? Je li to simbolička aluzija na njegovu moguću pripadnost i Bratstvu ružinog krsta, uz već dokazanu pripadnost masoneriji?! Ili samo skrivena poruka da su i Rozenkrojceri imali tajnu ulogu u Miloševoj politici? Koju i kako? Možda će istoriografija dopreti do rešenja te nepoznanice. Rozenkrojcerima je Miloš lako mogao pristupiti tokom egzila u Austriji, a oni bi ga, s obzirom na njegovu ulogu i značaj, verovatno rado prihvatili.

- Moguće je, ali malo verovatno, da je knez Miloš simbolikom sa dve plave ruže na čardak-česmi posvećenoj davno preminulom ocu označio svoju pripadnost masonima na drugom stepenu. Malo verovatno zato što je, po svim dokazima, bio iniciran na treći, majstorski stepen. Teško da je sa dve i te kako simbolične plave ruže, umesto još jedne, treće masonske majstorske, hteo da prikrije svoj treći stepen u slobodnom zidarstvu. Odgovorno tvrdimo: te dve ruže uz krst na čardak-česmi spadaju u insignije Rozenkrojcera tog vremena - tvrde stari masoni Srbi u severnoj Italiji i to dikazuju bogatom arhivom.

PRIJATELjSTVO KNjAZA MILOŠA I ROTŠILDA

MALO je poznato javnosti i prijateljstvo kneza Miloša i svih potonjih vladara Obrenovića sa članovima tada evropski, sada svetski važne bankarske porodice Rotšild, finansijerima tajne politike i tajnih društava! Na sastancima kod barona Rotšilda u Frankfurtu, sa knezom je bio i njegov sinovac knežević Miloš (Jevremov) Obrenović, otac kasnijeg kralja Milana. Posle smrti kneza, veze sa Rotšildima razvija Milošev sin knez Mihailo. Sačuvana je i intenzivna prepiska kralja Milana, zatim i njegovog sina kralja Aleksandra I Obrenovića sa Rotšildima: Salomonom Rotšildom u Beču i Albertom Rotšildom u Londonu. Ta pisma čuva Centar za izučavanje istorijskih dokumentarnih zbirki u Moskvi, pod signaturom 637/6-22.

TAJ ČARDAK je samo naizgled zdanje rasprostranjenog tipa seoskog neimarstva zapadne Srbije. Jer, u kombinaciji sa elementima ezoterizma, izražava i drugi smisao. Nije baš tipična srpska "kuća na ćelicu". Izgled zdanja, istraživač Dragana Milovanović Gregurević definiše u radu "Sveto i profano u arhitekturi čardaka Miloša Obrenovića", zbornik "Starine Gornje Dobrinje, rodnog mesta knjaza Miloša", Gornja Dobrinja-Beograd, 2001.

- Kuća je slika kosmosa. Kao posvećeni prostor, ona u čoveku izaziva osećaj zaštićenosti i bezbednosti. Kvadrat kao savršena četvorougaona forma i kocka, idealni kvadar, poput drugih pravilnih oblika, predstavljaju najčistije simbole u kojima su koncentrisana sva značenja četvorougaonih figura i šestostranih tela. Po mitsko-religijskom verovanju, oni sadrže i određene kosmičke sile koje određuju njihovu suštinu. Zbog toga, kada se u arhitekturi primene kvadrat i kocka, kao u slučaju čardaka kneza Miloša, "poruka" je jasno iskazana, u prvi plan je istaknut simbolizam i memorijalni karakter građevine. Ako se zna da je kvadrat simbol Zemlje, preciznije zemaljskog postojanja, istovremeno sa kockom simbol stabilnosti, trajnosti, logično sledi da je ovakav oblik posebno pogodan izraz koji spaja i sukobljava dva bitno različita sveta, naš ovozemaljski i onaj drugi, svet preminulih. Kultni karatker čardaka je još više istaknut oblikom krova koji je doživeo takvu transformaciju u odnosu na krov tipične "kuće na ćelicu" - samo je delić nalaza Dragane Milovanović Gregurević.

Foto: Foto arhiva "Novosti"

KOCKA, simbol savršenstva forme i ljudske duše, isklesana od sirovog kamena, ima centralno mesto u masoneriji, kao usavršavanje moralnih vrlina svakog "brata". Kao i piramida, simbol nebeskog sveta. Da li je knez Miloš, naručilac gradnje naizgled običnog, u stvari netipičnog čardaka i oslikavanjem rečenih znakova tajnih društava, bio svestan jasnoće, snage i značaja tog sveukupnog simbolizma? Po svemu sudeći, jeste. Sigurno i još nepoznati graditelj(i) čardaka.


Knez Mihailo je bio mason najistaknutiji među Obrenovićima u Evropi

Učestalost simbolike tajnih društava kod vladarskih Obrenovića, od kneza Miloša nadalje, potvrđuje dve već iznete pretpostavke. Prvo, da je Miloš (Teodorović) Obrenović nesumnjivo znao za "blagočestivo" poreklo Obrenovića, čije prezime je baš zato (pre)uzeo. Istoriografija će, nadamo se, utvrditi dokle je sezalo to saznanje kod ostalih članova porodice, nadasve kneza Mihaila - najvažnijeg i evropski najistaknutijeg masona među Obrenovićima! Drugo: po novijim dokazima, knez Miloš je dokazano pripadao masonskom, moguće i Bratstvu ružinog krsta. Zato učestalost te simbolike kod Obrenovića treba i tako razumevati.

 
 
SUTRA: Tvorac Miloševe špijunaže

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)