FELJTON - ĆORAVE KUTIJE ODREDILE BUDUĆNOST JUGOSLAVIJE: Kraj rata Srbi su dočekali podeljeni između dva zavađena tabora

Milorad Ekmečić

28. 07. 2022. u 18:00

PRVE poratne izbore opozicija je bojkotovala, pa je uvedena i „kutija bez liste", popularno nazvana ćorava.

ФЕЉТОН - ЋОРАВЕ КУТИЈЕ ОДРЕДИЛЕ  БУДУЋНОСТ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Крај рата Срби су дочекали подељени између  два завађена табора

Prvi izbori 11.novembra 1945. godine, Foto "Vojni muzej"

Po prvi putu istoriji Jugoslavije od 1918. punili su je, pored srpskih nacionalista, još i Hrvati, očekujući da će sa kraljem doći na vlast i Vlatko Maček. Kad je jedan seoski učitelj u Bosni odgovorio seljaku da je u „ćoravoj kutiji“ našao i jednog seoskog izdajnika, seljak mu je odvratio: „Laže ti brk, učo, jer je samo mojih sedam Todorovića ubacilo u ćoravu“. Ovoj političkoj neredovnosti je glavni ton davao sam Tito. Nisu u pitanju njegove izvanredne sposobnosti improvizovanja, nego nesigurnost da će ostati na čelu države.

Na drugom zasedanju AVNOJ-a uJajcu 1943. pred izbore je izložena lista učesnika, sa podacima za svakoga: poreklo, politička pripadnost, rođenje. Samo je za Josipa Broza napisano „Drug Tito“. Beograđani, koje ni u ratu humor i satira nisu izdavali, nisu pokazivali simpatije za tog veštačkog kralja i potajno ga krstili kao „tipčina“. Veoma mnogo „levih grešaka“ učinjeno je prilikom oslobođenja svakog grada, sem možda Zagreba. Pravljene su liste za preseljenje uglednih intelektualaca u provinciju. Masoni su nalazili put do svog masonskog brata Ivana Ribara da ih tog nameta oslobodi. Ribar je tada predsednik Parlamenta.

ISTORIČAR Mile Bjelajac citira reči Jaše Prodanovića 1945. da se kazna od 12 godina robije u Hrvatskoj pretvara u smrtnu kaznu u Srbiji. Masovne likvidacije bivših neprijatelja nikada nisu postale osveta rulje na ulici oslobođenih gradova. Osnova za to je postojala, i jedan od razloga neuspeha konsolidovanja četničke vojske je u osvetama koje se vrše seoske četničke grupe. Jedna od glavnih pesama je bila „Meni majka sa dna jame piše a moj sine, osveti me više,“. Komunisti su krajem rata uvodili preke sudove, kao providno pravno pokriće da se onemogući ojačavanje jezgara gerilskih snaga. Istoričari se ne slažu o tačnom broju protivnika koje je komunistička vlast bez suđenja likvidirala.

To je naročito karakteristično za prestonicu Beograd. Verovatno, poimenični popis bi bio nešto manji od 2.300 pojedinaca.

Istraživanje kraja revolucije u Jugoslaviji 1945.  neće biti završeno, ako se ne uzme u obzir činjenica koju je predsednik britanske vlade Vinston Čerčil otkrio u govoru koji je držao u Fultonu u martu 1946. To je čuveni govor o „Gvozdenoj zavesi“, On veli da su sporazumi sa Staljinom u Moskvi oktobra 1944. i Jalti februara 1945. bili privremeni.

U MOSKVI  je sovjetskoj strani dato najpre 50% uticaja u Jugoslaviji, a sutradan u oktobru 1944. čak 75 odsto. Čerčil veli da su stratezi zapadnih sila očekivali da će rat u Evropi protiv Nemačke trajati godinu dana duže...U  tim okolnostima, moraju se uzeti u obzir i mogućnosti da ni jugoslovenska rešenja nije smatrao konačnim. Pobedila je Staljinova strategija da će u budućem svetskom ratu pobediti strana koja bude proizvodila 3 do 4 puta više tenkova i teškog naoružanja. Bedno je izgledala odeća prethodnica sovjetske armije pred Beogradom i onome što su nosili u rancu.Ali po teškom naoružanju,ta armija je bila apsolutno nadmoćna ... Staljinova misao, da se rat dobija u fabrikama,da nema razlike između fronta i pozadine, dobila je Drugi svetski rat, a i obeshrabrila Saveznike da paktiraju sa Nemcima.

KRAJ Drugog svetskog rata 1945. srpski narod je doživeo podeljen između dva zavađena ideološka tabora. Posmatrane sa istorijskog odstojanja od više od pola veka, vidi se da su obe strane bile dve izneverene nade; komunistička je slavila pobedu sa verom da je počela sjajnu budućnost. Poraženu stranu, kao njen simbol, predstavljao je general Mihailović, Jedan njegov stražar ostavio je zabelešku iz marta 2000. o tom susretu. Stražar je prekršio naređenje da sa generalom ne sme da razgovara. Možda su poslednje reči verodostojno zabeležene pred smrt bile: „Mladi čoveče, izvinite što Vas tako oslovljavam, jer Vam ne znam ni ime ni čin, zapamtite da su Englezi najgori narod ka svetu. Šta mislite da oni nisu znali i odobravali ono što sam ja radio, pa su me posle, jednostavno, odbacili i ostavili na cedilu... Gori su i od Nemaca, Sa Nemcima bar znate na čemu ste, a sa Englezima nikada. Englezi su spremni svakog da iskoriste i prodaju, kada ocene da je to u njihovom interesu.  U to ćete imati prilike da se uverite”. Njegov stražar je zabeležio da se to zaista uverio koncem marta 1999, kada su britanske bombe ponovo počele da padaju po Beogradu.

GENERAL Mihailović je bio, bez sumnje, lično častan čovek, na čelu jedne vojske kojom su drugi, preko radija, strateški upravljali. Završila je od kolaboracije sa Italijanima, do one sa Nemcima i jadno se predala u kolaboraciji sa britanskom vladom. Ta vojska je ostavila sećanje na njenog zapovednika iza rešetaka, koji žali da mu je jedan sin bio na strani protivnika, u Modriči preko radija slušao glas svoje kćerke na kongresu Omladine Srbije kako ga naziva izdajnikom, a trećeg sina vodi sa sobom na Prodor u Srbiji i gleda kako na Zelengori gine. Ta je vojska sa noževima ostavila trajno sećanje na srpske reke pune preklanih leševa. To je slika koja opominje da se u budućnosti više nikada ne ponovi. Buduća istraživanja će proveriti verovatnoću da je generalu Mihailoviću, za saradnju sa sudom, bilo obećano da će život završiti u nekoj osamljenoj vili na obali mora.

GROMKI POZDRAV MARŠALU TITU

NA PRVOJ Trećeg zasedanja AVNOJ-a, kako se nazivalo njegovo prerastanje u „Pri- vremenu narodnu skupštinu", u Beogradu 7. avgusta 1945. svi ustaju i gromko i dugo aplaudiraju ulasku maršala Tita. Zemljoradnik Dragoljub Jovanović, predratni saveznik komunista, nemo stoji, dok mu Zogović iz prvog reda ne dobaci: „Što ne plješćeš, rđo jedna?“. Ta skupština je prerasla u Narodnu skupštinu i postala legalno zakonodavno telo zemlje.

KRAJ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!