VAŽNO ZA GRAĐANE: Uplatili ste letovanje u Grčku i razboleli se od korone pred put - evo da li će vam agencije vratiti novac

A. VALENTIROVIĆ

19. 05. 2021. u 19:08

POZITIVAN PCR test menja sve. Ako se samo jedan član porodice razboli od kovida ili neke druge bolesti, uplaćeni aranžman za letovanje, npr. u Grčkoj, može da bude otkazan.

ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ: Уплатили сте летовање у Грчку и разболели се од короне пред пут - ево да ли ће вам агенције вратити новац

Foto: Depositphotos

Da li će agencija da da zamensko putovanje ili će vratiti pare, zavisi od ugovora koji je sa njom potpisan. Ipak, za relaksiranu situaciju presudno je osiguranje od otkaza, kako bi se imala mnogo bolja pregovaračka pozicija turiste sa agencijom. U Nacionalnoj organizaciji turističkih agencija Srbije (JUTA) naglašavaju da je putnik u obavezi da se edukuje po ovim pitanjima.

- Agencija ne može da vrati novac ukoliko vlasnik objekta za smeštaj ne želi da ga vrati, što uglavnom i jeste slučaj. Zato savetujemo putnike da uplate osiguranje od otkaza putovanja, da se upoznaju sa uslovima i time se osiguraju u slučaju nepredviđenih okolnosti - kaže za "Novosti" Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

 

Foto Tanjug

 

I u turističkim agencijama ističu važnost poznavanja opštih uslova putovanja, koje putnici potpisuju prilikom uplate aranžmana.

- Agencija nije kriva ukoliko se putnik razboli. Da li će novac usled nepredviđenih okolnosti biti vraćen putniku ili ne zavisi od više faktora, pre svega, od aviokompanije, autobuskog prevoznika, hotelskog ili apartmanskog smeštaja. Najrigoroznije je kad su u pitanju apartmanski smeštaj i čarter letovi, oni sigurno ne vraćaju novac, stoga ni agencija nije u situaciji da isti vrati putniku, ti troškovi nazivaju se stvarni troškovi - za naše novine kaže Vladimir Vlaho, vlasnik jedne turističke agencije. - Mogućnost vraćanja celog iznosa uplaćenog aranžmana postoji, a to se dešava ukoliko neko drugi otkupi vaš termin preko popularnih last minut po- nuda, tada agencija vraća kompletan iznos.

Različito od prošle godine, kada nas je pandemija virusom korona okovala, ove godine situacija je drugačija, zbog toga zamene termina putovanja uglavnom nema.

- Pre nekoliko dana put- nik nije popunio PLF for- mular, inače, obavezan za ulazak u Grčku, ali mu je "Er Srbija" izašla u susret i omogućila promenu termina leta, međutim, to je izolovan slučaj. Od otvaranja granica do sada nismo imali situaciju da se neko razboleo neposredno pred put, ali put- nici treba da imaju u vidu da agencija, kao organizator puta, od aranžmana ima zaradu oko 10 odsto, tako da povraćaj novca ili zamena termina ne zavisi samo od nas i razmatra se od slučaja do slučaja - rekao je Mirko Milanović, vlasnik jedne turističke agencije.

 

Foto: Depositphotos

 

- Kada je u pitanju povraćaj novca, zbog nepredviđenih okolnosti, najrigidnije su buking rezervacije. To su aranžmani kod kojih se plaćanje vrši unapred, sa 20 odsto popusta. Naša agencija nudi osiguranje premijum putnicima, uz koje za 2 do 3 posto višu cenu dobijate mogućnost otkazivanja putovanja (čak i dan ranije) uz apsolutnu refundaciju novca - kaže Ivan Radojević vlasnik jedne turističke agencije.

Šta je potrebno za ulazak u Grčku

  • Popunjen PLF formular minimum 24h pre ulaska u Grčku
  • Potvrdu o obavljenoj kompletnoj vakcinaciji bilo kojom vakcinom ili
  • Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili
  • Potvrdu da ste preležali virus ili
  • Digitalni zeleni sertifikat (GreenPass) od 1. juna 2021

Za decu stariju od 5 godina potreban je:

  • negativan test (deca mlađa od 5 godina ne moraju da ga imaju)
  • ili

  • potvrda o preležanom virusu za decu preko 5 godina
  • Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

    Pratite vesti prema vašim interesovanjima

    Novosti Google News
    ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

    ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

    OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

    18. 04. 2024. u 10:45

    Komentari (0)

    POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina