CENA OVOG VOĆA JE 800 DINARA ZA KILOGRAM: Evo koliko novca treba da izdvojite da bi uživali u svežim proizvodima

Novosti online

26. 04. 2021. u 10:06

NA PIJACAMA se sada može naći veliki izbor aktuelnog zeleniša kojeg su se ljudi tokom zimskog perioda uželeli.

ЦЕНА ОВОГ ВОЋА ЈЕ 800 ДИНАРА ЗА КИЛОГРАМ: Ево колико новца треба да издвојите да би уживали у свежим производима

Foto: K. Mihajloviić

Cene su uglavnom povoljne, a jagode su ovog proleća izgleda pravo bogatstvo jer je za kilogram potrebno izdvojiti čak 800 dinara. 

- Jeste 800 dinara mnogo, ali ne moraju da kupe celo kilo. Siguran sam da onaj ko se požali na cenu nikad nije uzeo motiku u ruke i ne zna koliki je trud potreban da se sačuva jagoda od hladnoće, kiše, mraza, suše i svega sa čim se borimo - kaže jedan proizvođač iz okoline Mladenovca. 

Foto: K. Mihajloviić

Dragana Nešković iz Bogatića, koja se bavi povrtarstvom 25 godina, rekla je da će ove godine rod voća i povrća kasniti na pijace i do 25 dana.

Kaže i da je zelena salata poslednje tri do četiri godine koštala od 25 do 30 dinara, sada od 50 do 60 dinara.

- Tokom cele godine nas očekuju visoke cene povrća, jer prvo će kasniti rod, onda ćemo videti kakav kvalitet ćemo dobiti i mislim da ćemo imati dosta manje proizvoda za izvoz - istakla je Neškovićeva.

Cene povrća na pijacama su od 30 dinara koliko je potrebno izdvojiti za zelje i blitvu, do 200 koliko košta spanać, a ovo su ostale cene povrća koje je ovih dana najzastupljenije:

Praziluk, mladi kupus, tikvice po 150 dinara

Krastavac 130 dinara

Zelena salata 60 dinara

Vezica peršuna, celera po 50 dinara

Sremuš, rotkvice po 40 dinara

Z. Gligorijević

Kada je reč o voću, najviše novca potrebno je da izdvojite, pored jagoda je avokado koji košta 600 dinara, potom čeri paradajz koji košta od 300 do 350 dinara.

Kivi 200-250

Limun 150-180

Pomorandže 130-150

Ananas 180

Mandarine i grejpfrut po 150

Banane 80-120

Domaća jabuka 20-40

Nebojša Jovanović, direktor zemljoradničke zadruge Čačanska jabuka, rekao je da cena voća u ovom periodu ide ka gore, a s obzirom na vremenske neprilike koje su nas zadesile, cene će biti veće nego inače.

- Mraz je uticao na kvantitet voća, a što se kvaliteta tiče, videćemo u narednom periodu, ali sigurno ćemo imati manji izvoz ove godine, jer mraz je umanjio dobar deo roda. Plodovi voća će sigurno kasniti pet, šest dana i normalno je da očekujemo veće cene, jer su i cene osnovnih sirovina, počev od goriva, ove godine veće i računica na kraju mora da pokrije troškove.

(Kurir.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024