PRAZNICI PODIGLI CENU MESA: Iako je poskupljenje oko 20 odsto, ne bi trebalo da ga osete potrošači

J. Su.

23. 04. 2021. u 10:00

OTKUPNA cena svinjskog mesa, posle više od pola godine, počela je da raste. Klanice trenutno kupuju od proizvođača za nekih 160 dinara po kilogramu. Do pre nekoliko dana, otkupna cena je bila nekih 110 dinara. Rast otkupne cene za nekih 20 odsto, međutim, ne bi trebalo da utiče i na poskupljenje svinjskog mesa.

ПРАЗНИЦИ ПОДИГЛИ ЦЕНУ МЕСА: Иако је поскупљење око 20 одсто, не би требало да га осете потрошачи

Foto Tanjug

Prema rečima Zorana Erića, predsednika Asocijacije stočara Srema i Mačve, uzgoj svinja je postao neisplativ, jer je sve poskupelo. Samo je cena stočne hrane otišla za 30 odsto gore. Čak ni otkupom od 160 dinara po kilogramu, ne podmiruju se osnovni troškovi proizvodnje.

- Počela je i država da uzima tovljenike od uzgajivača, i to od onih koji su dobijali ranije kukuruz u zamenu za svinje - objašnjava Erić. - To su stočari koji su dobili kukuruz, a bili zaduženi u mesu. Trenutno je mera države da sad uzima tovljenike dovela do malog pomeranja na tržištu, kako bi ugasili veliki požar koji je nastao. Nažalost, i dalje imamo mešetare i nakupce, koji hvataju ljude koji nisu obavešteni da je cena svinja porasla.

Nedavno su predstavnici udruženja stočara imali sastanak sa klaničarima. Dogovorili su se da će u narednom periodu biti smanjen i uvoz svinjskog mesa, kako bi klaničari otkupili što veće količine iz domaće proizvodnje. Uz to, Uprava za veterinu je dobila nalog da dodatno pooštri mere prilikom uvoza, poštujući najviše zdravstvene standarde.

- Mnogo malih proizvođača je prestalo da se bavi ovim poslom, jer im se ne isplati - govori Erić. - Ostale su srednje i velike farme, koje imaju zaokružen ciklus proizvodnje. Uz to, od izvoza sada nema ništa. Veliki je problem sa afričkom kugom svinja. Nije prošlo ni dovoljno vremena od prestanka vakcinacije protiv klasične kuge svinja, da bi meso moglo u zemlje EU. S druge strane, nesmetano se uvoze velike količine smrznutog svinjskog mesa za preradu.

DOBRA ZARADA

KAKO nam je ispričao Erić, poslednjih meseci najviše su zarađivali trgovci. On su kupovali meso od 100 do 120 dianra po kilogramu, a prodavali kilogram buta i za 500 dinara.

- Kada stigne do trgovine, prerađeni tovljenik se prodaje za 350 do 500 dinara po kilogramu, u zavisnosti od kategorije mesa. Najskuplji je svinjski but - ističe naš sagovornik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)