NAKON VAŽNOG SASTANKA UFPS OCENJUJE: Test samostalnosti prihvatljiv za većinu frilensera

Tanjug

15. 04. 2021. u 20:10

PREDSTAVNICI Poreske uprave, Ministarstva finansija i Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS), analizirali su kako će se test samostalnosti primenjivati na frilensere koji žele da postanu preduzetnici i zaključili da za većinu frilensera to neće predstavljati problem.

НАКОН ВАЖНОГ САСТАНКА УФПС ОЦЕЊУЈЕ: Тест самосталности прихватљив за већину фриленсера

Foto P- Milošević

Ovo je nakon današnjeg sastanka izjavila predsednica Udruženja frilensera i preduzetnika Maša Popov, pojašnjavajući da se o testu samostalnosti razgovaralo na predlog članova UFPS koji su imali nedoumice vezane za njega.

Na pitanje koja su rešenja za naplatu poreza po UFPS najvažnija i kako će se ona zapravo sprovoditi, Popov kaže da je prvo potrebno da predlog Vlade Srbije bude usvojen u Skupštini, kako bi se krenulo sa sprovođenjem rešenja.

- Poreska uprava će verovatno nakon toga, shodno svojim mogućnostima, odrediti dinamiku slanja rešenja. Što se tiče budućnosti, najvažnije je da radna grupa što pre krene da radi na predlogu novog zakona kojim će se rešiti i prava frilensera - kaže ona.

Povodom informacija koje su se mogle čuti da je bio oboren sajt ovog Udruženja Popov je rekla da je to tačno i da je sajt početkom aprila bio oboren nekoliko dana.

- Još nije potvrđeno da li je reč samo o velikoj posećeenosti ili napadu preopterećenjem. Sajt ni sada nije u funkciji, ali je ovoga puta očigledno da je napadnut i da mu je pristupljeno protivzakonito i sa lošom namerom - kaže ona

Dodaje da je Udruženje nadležnim organima dostavilo sve informacije o ovom slučaju do kojih je došlo i da očekuje da ih oni obaveste o rezultatima istrage.

Inače, danas se oglasilo i drugo udruženje frilensera, odnosno Udruženje radnika na internetu, i saopštilo da je u sredu uputilo poziv na pregovore predsednici Vlade Srbije.

Poziv je, kako navode, upućen zato što ovo udruženja smatra da predlog zakona nije adekvatno niti pravedno rešenje pitanja navodnog duga, kao i da ne sadrži prihvatljiv i održiv model oporezivanja za budući period, odnosno period od 1. oktobra 2021. godine.

U saopštenju Udruženja radnika na internetu se navodi da oni očekuju da Vlada Srbije prihvati njihov predlog da sporni zakon povuče iz Skupštine i zajedno sa njima razmotri novi predlog, koji će, kako kažu, omogućiti pravedno i održivo rešenje za zakonski status i model oporezivanja frilensera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije