ZAŠTO JE POSKUPELO ULJE? Na cenu utiče nekoliko faktora

Tanjug

08. 04. 2021. u 18:41

ЗАШТО ЈЕ ПОСКУПЕЛО УЉЕ? На цену утиче неколико фактора

Arhiva

CENE suncokretovog ulja u Srbiji rastu, a ako bude povećanja cena koje nemaju ekonomsko opravdanje, država ima način da interveniše, rekao je Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pažljivo će na dnevnom nivou pratiti dalji razvoj situacije na tržištu ulja i u skladu s tim predlagati adekvatne mere, kažu u tom ministarstvu povodom poskupljenja suncokretovog ulja. Ukoliko dođe do povećanja cena koje nemaju ekonomsko opravdanje, jedan od načina za spuštanje cena je i privremena suspenzija carina na uvoz suncokretovog ulja, kako bi se omogućila veća konkurencija - rekao je za Tanjug Uroš Kandić.

Napomenuo je da je uljarska industrija strateška grana poljoprivrede i da su zbog toga carine na uvoz suncokretovog ulja iz EU u Srbiju prilično visoke i iznose 30 odsto.

Naveo je da postoji ekonomska logika za dosadašnje korigovanje cena ulja, budući da su ključni ulazni parametri, odnosno sirovine, drastično poskupeli.

Kandić je objasnio da je rast cena suncokretovog ulja koji je nastavljen i u ovoj godini posledica dešavanja na međunarodnom berzanskom tržištu koja se direktno reflektuju i na Srbiju, usled slabijeg roda suncokreta najvećih svetskih proizvođača, pre svega Rusije i Ukrajine, a s druge strane i povećanja tražnje za jestivim uljem u svetu zbog pandemije.

- Cena sirovog suncokretovog ulja u crnomorskom regionu trenutno se kreće oko 1.525 dolara po toni, što je rast od 16 odsto u odnosu na februar ove godine, a više nego dvostruko veći rast u odnosu na isti period prošle godine kada je cena sirovog suncokretovog ulja iznosila 665 dolara po toni - kaže Kandić.

Pored toga, dodaje Kandić, kada govorimo o ceni suncokreta, u Srbiji se trenutno trguje suncokretom za predstojeći rod 2021. godine po ceni od 48 dinara po kilogramu bez PDV-a, dok je poređenja radi, nakon prošlogodišnje žetve, u septembru cena suncokreta iznosila 35,5 dinara po kilogramu, što je povećanje od 35 posto.

Naveo je da je tržište ulja u Srbiji dobro snabdeveno i da za sada ne postoji bojazan od nestašica.

Kandić kaže da je rod suncokreta u 2020. godini od oko 660.000 tona, iako lošiji za devet odsto od roda 2019. godine, u rangu višegodišnjeg proseka, pri čemu se i izvoz suncokretovog ulja za sada kreće u prihvatljivim okvirima.

U Udruženju Žita Srbije koje prati cene na svetskim berzama, a na domaćem tržištu cenu sirovine, kažu da je jasno da do novog roda suncokreta na srpskom tržištu nećemo imati jeftinije ulje.

- Da li će cena na dalje biti na ovom nivou ili će ulje biti skuplje to će isključivo zavisiti od budućeg roda, kod nas i u svetu i dešavanja na svetskom tržištu - rekla je za Tanjug direktorka Udruženja Žita Srbije Sunčica Savović.

Navela je da je cena suncokreta na domaćem tržištu zavisna od cene na međunarodnom tržištu, jer je suncokret berzanska roba čija se cena formira na velikim svetskim berzama.

- U godini pandemije povećana je tražnja za poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u svetu, a ove godine takav trend se nastavio na svetskom tržištu i to u većoj meri za biljna ulja nego za uljarice - rekla je Savović.

Kao i do sada, navodi, cene suncokretovog ulja na svetskom tržištu sve do novog roda kretaće se isključivo u zavisnosti od ponude i tražnje.

- Nakon avgusta, odnosno u septembru tek možemo sa sigurnošću davati prognoze u vezi sa daljim kretanjem cena, a u zavisnosti od veličine novog roda suncokreta u svetu - rekla je Savović.

Podsetila je i da su 2020. godine lošiji rod suncokreta imali mnogi veliki svetski proizvođaci poput Ukrajine, Rusije, Bugarske, Rumunije, Moldavije, što je neminovno uticalo na ovakav trend kretanja cena uljarica i ulja na svetskim berzama.

- U drugoj polovini marta cene suncokretovog i palminog ulja na svetskim berzama dostigle su najviši nivo u proteklih 13 godina, cene sojinog ulja u proteklih osam godina - rekla je Savović.

Navela je da je ovakav drastičan skok cena bio uzrokovan istovremeno malim zalihama palminog, sojinog, suncokretovog i repičinog ulja u svetu zbog manje od očekivane prošlogodišnje proizvodnje ovih uljarica i sve manjih zaliha dostupnih za trgovinu, ali i aktivnostima finansijskih fondova na svetskim berzama, odnosno rastom tražnje za biljnim uljima.

Savović kaže da Srbija proizvodi relativno malo suncokreta u odnosu na velike svetske proizvođače, ali sasvim dovoljno da se pokriju sve domaće potrebe i da ostane dovoljno za izvoz.

Godišnje u proseku Srbija izveze više od 100.000 tona suncokreta i više od 150.000 tona ulja, ali i pored toga uvek je domaće tržište dovoljno snabdeveno, navodi Savović.

- Prinosi suncokreta u proteklih sedam godina na nivou zemlje se kreću od 2,7 do 3,2 tone po hektaru i sa takvim prinosima očekujemo i u ovoj godini rod na nivou do 700.000 tona - rekla je Savović.

Dodaje da je u 2020. godini u Srbiji proizvedeno 654.000 tona suncokreta sa prosečnim prinosima na nivou od tri tone po hektaru.

Savović navodi da uljare i izvoznici otkupe od poljoprivrednih proizvođača sve količine i u ovom trenutku sve zalihe suncokreta nalaze se kod uljara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

kritik analitik

08.04.2021. 19:39

Ulje koje je pre tri meseca prodavano po ceni od 110 dinara za litar, pravljeno je od iste sirovine kao i ovo što se danas prodaje za 180 dinara za litar. Dakle, realan razlog za poskupljenje ne postoji. U stvari, postoji, a to su debele gladne guzice trgovaca. Uzgajivači suncokreta mogu samo da pomru od muke koju izaziva sića kojom om je sirovina plaćena.

Mirko

08.04.2021. 19:58

U nemackoj Litar suncokretovog ulja kosta 1 Euro. Da ne govorimo o vecim troskovima proizvodnje i distribucije. Osnovne zivotne namirnice bi trebalo da Budu pod drzavnom kontrolom.

Ledzend

08.04.2021. 20:02

Kakvi bre faktori ,klasično bahacenje koje dopustila država da u Nemačkoj gde je standard 5 puta veci nego kod nas ulje se krece od 90 centi a kod nas od 145 dinara ili 1,20 sramota za državu.

Sumadinac

08.04.2021. 20:26

U Nemackoj je ulje jeftinije nego u srbiji a plata je deset puta veca,sramota drzavo,cene evropske a primanja Kambodze.U Svajcarskoj gorivo ista cena kao kod nas a plate 20 puta vece..Magija je pretiveti u Srbiji

Goran

08.04.2021. 20:46

Mnogo pričaju a ništa rekli nisu... Ako se vodimo onim što su rekli to znači da radnici treba kolektivno da stupe u štrajk i zahtevaju veće plate jer radna snaga je takođe berzanska roba. U vreme kad cene rastu a plata ostaje ista uz to država ne preduzme ništa šta reći inflacija i obezbeđivanje i onako male kupovne moći ili nesposobnost nadležnih da zavedu red...

veselnik

08.04.2021. 23:51

Savović kaže da Srbija proizvodi relativno malo suncokreta u odnosu na velike svetske proizvođače, ali sasvim dovoljno da se pokriju sve domaće potrebe i da ostane dovoljno za izvoz. Zasto uvozimo SKUPLJE ulje, pa u prodaji poravnamo cene domaceg sa tim uvoznim? Ko i zasto pravi ekstra profit na racun gradjana i poljoprivrednika, od kojih je sirovina kupljena po niskim cenama?

Loznica

09.04.2021. 06:58

A šta je sa ostalim proizvodima koji su poskupeli. Uporedite , ljudi, cene od prošle godine u ovo vreme i sada. Pa to nije normalno!!!