DODATNA POMOĆ ZA GRAĐANE SRBIJE: Priprema se akt - ko dobija novac?

Tanjug

02. 04. 2021. u 12:26

DIREKTOR Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže da se priprema odgovarajući akt kojim će se definisati davanje pomoći nezaposlenima.

ДОДАТНА ПОМОЋ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Припрема се акт - ко добија новац?

Foto D. Milovanović

Ovu pomoć nedavno je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Martinović je odgovarajući na pitanje Tanjuga koje će kategorije nezaposlenih dobiti ovu pomoć i kada, rekao da se očekuje donošenje akta koji će regulisati sve detalje.

- Očekujemo da će Vlada Srbije to jasno definisati, a Nacionalna služba za zapošljavanje će postupati po tome - rekao je Martinović.

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je 13 javnih poziva/konkursa, putem kojih će kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima biti uključeno više od 18.000 nezaposlenih lica.

Kako se navodi u saopštenju NSZ-a, za ove namene, a radi realizacije mera aktivne politike zapošljavanja, opredeljeno je 5.750.000.000 dinara, od čega se 550.000.000 izdvaja za osobe sa invaliditetom.

Kao i prethodnih godina težište će biti na teže zapošljivim kategorijama lica u koje spadaju: mladi do 30 godina starosti bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane socijalne pomoći i žrtve porodičnog nasilja.

Većina javnih poziva/konkursa biće otvorena do 30. novembra ove godine, a za podnošenje zahteva za mere namenjene osobama sa invaliditetom 31. decembar.

Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošlavanje biće otvoren do 17. maja 2021. godine, a rok za podnošenje zahteva potencijalnih izvođača javnih radova ističe 10. maja, kaže se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest