SAD IM TRAŽE DA VRATE NJIVE: Bivšim radnicima PIK "Zemun" umesto obećanih otpremnina stigle pretnje tužbama, treba da se odreknu parcela

B. Caranović

02. 04. 2021. u 11:09

PROBLEM bivših radnika PIK "Zemun" ni posle šest godine nije dobio epilog. Njih oko 160 je još 2005. godine sporazumno prihvatilo raskid ugovora, a da umesto otpremnina dobiju po 50 ari zemlje.

САД ИМ ТРАЖЕ ДА ВРАТЕ ЊИВЕ: Бившим радницима ПИК Земун уместо обећаних отпремнина стигле претње тужбама, треба да се одрекну парцела

Arhiva

Drama je nastala kada je deceniju kasnije proglašen stečaj, a stečajni upravnik pred Privrednim sudom protiv radnika dobio spor, zahtevajući da vrate njive. Od tada su bivši zaposleni protestovali više puta, pretili štrajkom glađu, a Ministarstvo privrede im je obećavalo rešenje. Umesto toga, pre nekoliko dana svima je na adresu stiglo upozorenje od zastupnika stečajnog upravnika da se u roku od osam dana jave telefonom i odreknu obradivog zemljišta, inače će da budu pokrenuti postupci protiv njih! Da sve bude još komplikovanije, na te brojeve, kažu, niko se ne javlja.

Nekadašnji radnik Poljoprivredno-industrijskog kombinata Goran Ristić kaže da su svi sporazumi radnika o dobrovoljnom prestanku radnog odnosa overeni u Drugom opštinskom sudu.

- Problema nije bilo do 2015. godine, kada je za stečajnog upravnika došao Miladin Stamenković, koji je pred Privrednim sudom protiv svih nas pokrenuo tužbe, tražeći da vratimo njive - kaže Ristić. - A svima nam je Privredni sud dao rešenja kada smo prihvatali zemlju umesto otpremnine da nema ničeg spornog u tome da umesto novca obeštećenje bude u naturi. Kada smo krajem prošle godine bili na sastanku kod ministra privrede Gorana Kneževića, obećano nam je da ćemo svi dobiti otpremnine po 200 evra po godini staža sa kamatama za ove godine. Bili smo šokirani, kada je umesto toga na naše adrese stigao poziv da hitno vratimo zemlju.

Na pozivu su ostavljena dva broja telefona, stečajnog upravnika Vasilja Vasiljevića i pomoćnika Milice Jovanović. Kako su se i novinari "Novosti" uverili, na prvi broj niko ne se ne javlja, a Jovanovićeva nije htela da komentariše jer je na bolovanju. Odgovor na upit o sudbini radnika PIK "Zemun" nije nam stigao ni iz Ministarstva privrede.

- Usled utvrđene ništavosti sporazuma da umesto otpremnine dobijete po 50 ari zemlje, zemlju držite bez ikakvog osnova, pa vas ovim putem pozivamo da deo katastarske parcele, upisane u list nepokretnostu u Batajnici, predate klijentu u posed - piše u dopisu dostavljenom radnicima. - U suprotnom bićemo prinuđeni da pokrenemo spor, a sudske i advokatske troškove ćete morati da platite.

Kako kaže Ristić, koji je i predstavnik ostalih bivših radnika, ne samo da nisu dobili obećane otpremnine, ni zemlju koja im je data pa uzeta, već im se preti i dodatnim troškovima za sudske takse i izvršitelje.

PLATILI

SVI koji smo prihvatili pola hektara umesto otpremnine, platili smo po 400 evra za porez na prenos - kaže Ristić. - Ispostavilo se da zemlju nismo mogli da prevedemo na svoje ime, jer v. d. direktora Dejan Kranjčević, koji nam je dao zemlju, zapravo nije imao odobrenje Agencije za privatizaciju. Prihvatili smo otkaze i izigrani smo. Ministar privrede Goran Knežević nam je obećao pomoć. Pisali smo Vučiću da nam pomogne da nam se vrati ili zemlja ili pravična naknada za 183 plate od 2005. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba