ČISTIJI VAZDUH I RAZVOJ OPŠTINE: Premijerka Ana Brnabić i ministarke Vujović i Atanacković posetile Kosjerić (FOTO)

N. JANKOVIĆ

15. 03. 2021. u 19:49

BIĆE realizovano više projekata ugovorenih između Vlade Srbije i lokalne samouprave, a aerozagađenje, najveći problem Kosjerića, do iduće zime biće smanjeno za 70 procenata.

ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ И РАЗВОЈ ОПШТИНЕ: Премијерка Ана Брнабић и министарке Вујовић и Атанацковић посетиле Косјерић (ФОТО)

FOTO: N. Janković

Ovo je rezultat posete premijerke Ane Brnabić i ministarki zaštite životne sredine Irena Vujović i privrede Anđelka Atanacković, koje su obišle kompaniju "ITN eko Povlen", regionalnog lidera u proizvodnji i preradi voća.

- Potpisivanje današnjih ugovora je novi početak za ovaj grad. Jedna od najzagađenijih opština, ubuduće će biti prepoznatljiva po jakoj privredi, prehrambenoj industriji i poljoprivredi. Rešavamo istovremeno tri prioriteta: kvalitet vazduha, prečišćavanje otpadnih voda i upravljanje čvrstim otpadom. Kroz međuopštinsku saradnju sa Užicem, ulazimo u problem rešavanja otpadnih voda - naglasila je predsednica vlade Ana Brnabić - Poznato je koliko podržavamo lokalnu privredu, naša porodična preduzeća rade na svetskom nivou, a najbolji primer je "ITN grupa" koja je kupila i pokrenula "Budimku", a ministarka privrede je tu da krenemo i korak dalje.

Preduslov za taj novi korak je, istakla je predsednica vlade, ubrzano rešavanje ekoloških problema.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je sa predsednikom opštine Kosjerić Žarkom Đokićem ugovor o realizaciji projekta modernizacije Gradske toplane, postrojenje će ubuduće umesto mazuta koristiti gas. Opština će za ovaj posao iz republičke kase dobiti 50 miliona dinara.

- Ubrzali smo rešavanje dugogodišnjeg ekološkog problema u opštini Kojsjerić. Gradska kotlarnica je bila u lošem stanju. U planu je da uz morednizaciju kotlarnice na ovaj sistem priključimo javne ustanove i škole, sportske hale, a sve u cilju smanjivanja aerozagađenja. Biće raspisan konkurs da domaćinstva uz saradnju sa lokalnom samoupravom zamene individualna ložišta na ekološki prihvativiji energent. U cilju dodatnog poboljšanja kvaliteta vazduha u Kosjeriću će biti izvršene akcije pošumljavanja - naglasila je Irena Vujović prilikom posete Kosjeriću.

Predsednik opštine Žarko Đokić, zahvalio se vladi Srbije na podršci.

- Potpisali smo protokole o realizaciji najvažnijih projekata za naš grad. Zagađenje vazduha je naš najveći, višedecenijski problem, a već iduće godine stanje u oblasti zaštite životne sredine biće neuporedivo bolje. Potpisan je i memorandum da 100 domaćinstava sa drva i uglja pređu na pelet uz pomoć subvencija - istakao je Žarko Đokić, predsednik opštine - Uskoro do Požege dolazi trasa autoputa, dobićemo i modernu prugu do Kosjerića, a to menja sliku našeg grada.

FOTO: N. Janković

 

KAMENOLOM I ZAGAĐENjE

PREDSEDNICU i članove vlade ispred zdrade Opštine Kosjerić dočekala je grupa građana koji protestuju zbog najavljenog otvaranja kamenoloma u ovom gradu, a koji može povećati problem zagađenja.

- Dobra vest je da smo reagovali i čim je investitor ušao u posao, sve naše inspekcije su izašle na teren. Kamenolom ne radi, investitor nam nije predao nikakav zahtev ni studiju o zaštiti životne sredine. Tek kada investitor ispuni ove zahteve, odlučivaće se da li će kamenolom u budućnosti moći da radi - naglasila je Irena Vujović, ministarka za zaštutu životne sredine - Upravljanje čvrstim otpadom širom Srbije je takođe veliki problem i to rešavamo ubrzano, podsetiću samo na situaciju u Kovinu i Pančevu. Do kraja godine imaćemo trajno rešenje. U Užicu proširujemo telo regionalne deponije, koju koristi i Kosjerić i sve će biti urađeno do kraja avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna