"BELA KUGA" GORA OD KORONE: Na teritoriji Kosjerića, a posebno u selima oko Povlena i Divčibara sve je više napuštenih domaćinstava

T. PAUNOVIĆ

14. 12. 2020. u 07:12

VIŠE od pandemije, katastrofalnih poplava, stotine klizišta, gradonosnih oblaka i nerodnih godina, u najmanjoj opštini Zlatiborskog okruga, "bela kuga" zatire čitave zaseoke i sela na obroncima Povlena i Divčibara.

БЕЛА КУГА ГОРА ОД КОРОНЕ: На територији Косјерића, а посебно у селима око Повлена и Дивчибара све је више напуштених домаћинстава

Kosjerić / Foto B. Ostojić

Za manje od tri decenije, Kosjerić i bliža okolina su ostali bez gotovo 7.000 stanovnika, mnoge kuće su prazne, a tamo gde se još dime odžaci uglavnom živi po jedno ili dvoje ostarelih i nemoćnih. Od nekadašnjih 18.000 žitelja u 27 naseljenih mesta, sada ih je jedva 11.000 - prosečne starosti između 50 i 60 godina - među kojima je i više stotina neoženjenih momaka, zašlih u četvrtu deceniju.

Poražavajući su i podaci iz Matične službe. Od početka godine, sveštenici su čitali 144 opela, a rodilo se samo 55 beba. Umesto da se šire porodice, triput je proširivano gradsko groblje... Bolji poznavaoci ovdašnjih (ne)prilika strepe i od toga da će, zbog ovakve "slike", Kosjerić izgubiti status opštine i postati mesna zajednica Požege ili Bajine Bašte.

A, ne tako davno, u matičnoj ustanovi u Kosjeriću i njenih 10 izdvojenih seoskih odeljenja je učilo oko hiljadu i po đaka, a sada ih je svega 667 i škola u Subjelu je pre nekoliko godina zakatančena!

HUMANOST

ČLANOVI organizacije nazvane "SOS KOS" za stotinak starih i bolesnih obezbeđuju ogrev, donose im namirnice i lekove, a posebno su se nedavno istakli u selu Brajkovići.

- Starici Božani Aleksić se srušio krov oronule kuće, pa smo organizovali humanitarnu akciju, okupili grupu mladih majstora i renovirali objekat u kojem će bezbedno moći da prezimi. Samo da je zdravlje posluži... - kaže pokretač inicijative Branko Ostojić.

REALNOST

OPŠTINA daje jednokratnu pomoć od 20.000 dinara za prvorođeno i po 30.000 za svako naredno dete, stipendiramo studente i srednjoškolce, a pomažemo i poljoprivrednike da osnivaju porodične firme. Poznati smo i po seoskom turizmu, ali je sve uzalud. Gosti dolaze, a mladi odlaze i ne vraćaju se u zavičaj - zabrinut je prvi čovek Kosjerića Žarko Đokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!