ZA NOVU STOLARIJU OD DRŽAVE 750 EVRA: Poboljšajte izolaciju, smanjite račune - prijava je ključna, u igri su tri modela

Novosti online

10. 03. 2021. u 21:27

NAREDNIH nekoliko godina država bi preko Uprave za energetsku efikasnost mogla značajno da poboljša neslavnu statistiku energetski neefikasnih stambenih objekata u Srbiji.

ЗА НОВУ СТОЛАРИЈУ ОД ДРЖАВЕ 750 ЕВРА: Побољшајте изолацију, смањите рачуне - пријава је кључна, у игри су три модела

Foto: Depositphotos

Po njoj više od 70 odsto zgrada i kuća nema dobru izolaciju, a čak 40 posto utrošene energije se “izbaci kroz prozor” zbog loše stolarije.

Takva situacija u značajnoj meri dovodi i do neslavnih rekorda u potrošnji toplotne i električne energije, koja je kod nas tri do četiri puta veća nego u zemljama EU, a stare zgrade su najveći rasipnici energije. Upravo domaćinstva u tim zgradama, ali i onim novijim kod kojih zbog neadekvatne termoizolacije se troši više para za grejanje, moći će da uz udeo države od 50 posto od potrebnih ulaganja, saniraju te nedostatke.

Tako je bar najavila jedan od modela za pomoć građanima ministarka energetike Zorana Mihajlović i na primeru stana od 60 kvadrata pokazala kako bi to u praksi izgledalo.

- Za takav stan za zamenu stolarije potrebno je oko 1.500 evra, 25 procenata bi došlo iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno, 25 procenata bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata (750 evra) od samog domaćinstva. Pored toga država će napraviti i programe za socijalno ugroženo stanovništvo kako bi i ono moglo da zameni stolariju. Želja nam je da Zakon o obnovljivim izvorima energije i izmenjeni Zakon o energetskoj efikasnosti budu spušteni na nivo građana i domaćinstava - navela je Mihajlović.

Foto: Depositphotos

Na taj nivo će se spustiti odmah nakon usvajanja ovih dokumenata kada će se i sve pojedinosti i modeli o dodeli novca biti precizirani jer pored ovog, koji je ministarka najavila, u igri su i drugi.

- Drugi model bi bio da građani uzmu novac od toplane, a kroz račun ga vraćaju. To podrazumeva uključivanje lokalnih samouprava kao i podršku toplanama iz fondova međunarodnih institucija. Treći model je da se preko proizvođača opreme za sanaciju zgrada, prozora, vrata, izolacije obezbede povoljni uslovi finansiranja i otplate sredstava - najavljuju iz Ministarstva energetike.

Koji će se primeniti za sada je neizvesno, ali ono što je izvesno to je da će u novoformiranonoj Upravi za energetsku efikasnost biti oko 15 miliona evra namenjenih za povećanje energetske efikasnosti domaćinstava u Srbiji i da će za dodelu bespovratnih sredstava biti raspisan javni poziv. Zna se i to da svi koji dobiju novac za stolariju ili izolaciju, posao će morati da okončaju u roku od godinu dana.

Foto: Depositphotos

Stručnjaci tvrde da je ovo izuzetno dobar potez države koji će i njoj ali i domaćinstvima doneti značajne uštede.

- Unapređenje energetske efikasnosti je jedna od ključnih mera borbe protiv klimatskih promena i zagađenja. Analize pokazuju da 300.000 kuća u Srbiji još nema termoizolaciju, a stare stambene zgrade su najveći rasipnici energije zbog čega moraju u energetsku obnovu. Dosta javnih objekta je sanirano, ali od svih objekta 75 odsto su stambeni objekti.

- Procene su da dobra izolacija i prozori mogu da na stanu od 50 kvadrta umanje račun za grejanje na godišnjem nivou za više od 20.000 dinara - rekao je nedavno Siniša Mitrović iz PKS.

Foto: Depositphotos

S druge strane ljudi koji imaju probleme sa lošom izolacijom i prozorima, i zainteresovani su za ovu pomoć države, boje se da komplikovane procedura i sporosti administracije budu prepreka da se dobra zamisao sprovede.

Inače, ovu godinu su i članice EU označile kao ključnu za početak masovne obnove fasada koje loše izoluju energiju, kao i zamenu dotrajalih prozora i vrata na stanovima, kućama i poslovnim prostorima. Cilj je da se u narednih godina potrošnja energije smanji za 15 odsto, a emisije štetnih gasova za polovinu.

Foto: Depositphotos

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

MrGood

11.03.2021. 00:37

A da ponudite zamenu zidova, za stolariju sam se snašao? Ko živi u NBG blokovima u mom kraju zna da je zimi ledeno i sa centralnim grejanjem a leti pakao do 5 ujutro dok se betonski blokovi ne ohlade a malo jača kiša prođe među ploče i eto buđi. Plus kako da umanjim račun kad imam centralno grejanje a mesečni iznos je preko 10000 din bez obzira na sve. A pre neku godinu zimi malo veći minus a radijator začepljen, T u sobi ispod 17 stepeni. Reklamirao sam, došli nakon 10 dana kad je T došla u plus i izmerili malo preko 20 stepeni, u granici kažu. I ne umanjiše račun. Tako da ako ćete rušiti ovo i graditi iznova sa kvalitetnom izolacijom i grejanjem po utrošku, ja sam za. U suprotnom preskačem. Nešto što je trulo nikakve korekcije neće učiniti vitalnim.

Dorcol

20.04.2021. 10:27

Уколико су тачни наводи г-дина Родића из Грађевинске коморе Србије, ово су ћорава посла. Према њему основни критеријум за избор приликом конкурисања је енергетски пасош објекта (https://www.e2.rs/ko-moze-da-dobije-subvencije-za-zamenu-stolarije). 1-израда енергетског пасоша је око 200 е. 2- услов за израду енергетског пасоша је пројектна документација (мин. 3е по квадрату); Када узмемо у обзир да већина објеката изграђених по селима нема пројектну документацију (а и велики број у БГ насељима Алтина, Калуђерица, Батајница, Земун и сл.) долазимо до тога да домаћинства прво морају да ураде Пројекат изведеног стања који ће за кућу од 150 м2 да их изађе 450 е + 200 е за Енергетски пасош израђен од стране лиценциране организације што је у збиру 650 е уз много папира, чекања и неизвесности. Када то упоредимо са потенцијалном субвенцијом која је макс - 750 е, закључак се намеће сам по себи. Могућности које отвара овакав начин конкурисања (усмеравање на фирме које раде пројектовање и енер. пасош, како би се "сигурно" добила субвенција) вуче на још једну идеју за извлачење новца од народа и при том нема гаранције за све лок самоуправе, већ ће бити објављен позив на који ће лок. самоуправа моћи да се јави, али и не мора. Већ у самом старту држава прихвата могућност да се преко локала опере за неједнак положај свих грађана. Процедура мора бити без много документације и без условљавања са истом, јер како за наплату пореза кућа не мора да има пројекат, а за субвенцију мора.