MANDIĆEV BISER U NOVOM RUHU: Završen projekat poboljšanja energetske efikaksnosti Narodnog pozorišta

N. J.

12. 10. 2020. u 12:49

ZAVRŠEN je projekat delimične rekonstrukcije i poboljšanja energetske efikasnosti zgrade Narodnog pozorišta u Užicu uz očuvanje autentičnog izgleda zaštićene i čuvene građevine, na većem delu objekta postavljeni su termoizolacija i fasadni zidovi, zamenjene su velike površine spoljnje stolarije i bravarije, renovirani su zidovi sale za gledalište.

МАНДИЋЕВ БИСЕР У НОВОМ РУХУ: Завршен пројекат побољшања енергетске ефикаксности Народног позоришта

Foto: N. J.

Za ovaj posao još 2018. godine obezbeđeno je 150.000 evra iz fondova Evropske unije, a preostalih 75.000 plaćeno je iz gradske kase.

Posao je obavljen sa velikom pažnjom, jer je zgrada Narodnog pozorišta najvažniji deo arhitektonske celine Stanka Mandića pod zaštitom države kao spomenik kulture. Izgrađena je 1961. godine a potom je postala deo Svetskog leksikona arhitekture.

Radovi su počeli 13. novembra, a svoje predstave Užičani su sve do danas igrali u novom Kulturnom centru na Zlatiboru. Ova gostovanja imala su pozitivne efekte, jer je obdašnje domete visoke kulture videla publika na tromeđi Srbije, BiH i Crne Gore.

- Potrebno je naglasiti da su ovi radovi jedan segment onoga što je neophodno uraditi – rekao je Zoran Stamatović, direktor Narodnog pozorišta -  Mi imamo sostvenu kotlarnicu i nažlost, koristimo i dalje mazut. Naš cilj je da prvi sledeći veliki projekat bude rekonstrukcija kotlarnice i početak korišćenja drugih energenata manje štetnih po životnu sredinu. Takođe, u budućnosti je potrebno uraditi rekonstrukciju i izolaciju krova zgrade.                         

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)