MENJAJU STOLARIJU, KOTLARNICE, POSTAVLJAJU LED SIJALICE: Vrščani planiraju da reše pitanje potrošnje grejanja u više javnih ustanova

J. J. BALjAK

09. 03. 2021. u 19:08

GRAD Vršac je pre tri godine formirao bazu energetske efikasnosti, tako što je umrežio sve javne ustanove u tom gradu i počeo da prati potrošnju struje, vode, gasa i ostalih energenata.

МЕЊАЈУ СТОЛАРИЈУ, КОТЛАРНИЦЕ, ПОСТАВЉАЈУ ЛЕД СИЈАЛИЦЕ: Вршчани планирају да реше питање потрошње грејања у више јавних установа

Foto J. J. Baljak

Ta baza je povezana i sa Ministarstvom energetike i predstavlja osnov za elaborate i nove projekte iz oblasti energetske efikanosti.

Prošle godine su na osnovu toga završili najveći projekat iz te oblasti, vredan 530 miliona dinara, a to je postavljanje LED sijalica na svih 5.609 bandera i kandelabera u gradu i okolna 22 sela.

Sada su kod viših nivoa vlasti konkurisali sa novim projektima, koji podrazumevaju zamenu dotrajale stolarije i zastarelih sistema grejanja i kotlarnica, kao i postavljanje novih fasada sa izolacijom.

Ukoliko ti projekti budu odobreni, Poljoprivredna škola, OŠ „Paja Jovanović“, Opšta bolnica Vršac, upravna zgrada JKP „Drugi oktobar“ i vrtić „Kolibri“ će biti značajno energetski efikasniji, što će doneti brojne značajne uštede u graskom budžetu.

Deo novca za te namene planiraju da traže i kod inostranih izvora finansija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)