NAJSKUPLJI STAN U SRBIJI: Nalazi se u "Beogradu na vodi", a evo koliko je koštao

Z. R.

01. 03. 2021. u 14:17

Obim tržišta nepokretnosti lane je, uprkos koroni, bio za sto miliona dinara veći nego 2019. godine.

НАЈСКУПЉИ СТАН У СРБИЈИ: Налази се у Београду на води, а ево колико је коштао

D. Balšić

SVE nekretnine koje su prometovane tokom prošle godine vredele su oko 4,2 milijarde evra! Na osnovu ugovora u Registru cena nepokretnosti koji vodi Republički geodetski zavod vidi se da je epidemija uticala na tržište na prelazu iz prvog u drugi kvartal, da bi u drugoj polovini godine zabeležilo nagli oporavak. Ukupan broj ugovora koji je RGZ dostavljen u 2020. godini je 143.154.

Najskuplji kvadrat stana u Srbiji i u 2020. godini prometovan je na ekskluzivnoj lokaciji "Beograd na vodi" i koštao je 9.632 evra. Na listi najskupljih stanova, prvih 70 po jediničnoj ceni, po metru kvadratnom, prodat je u "Beogradu na vodi".

Najviša cena po kvadratu u starogradnji plaćena je 4.452 evra za stan u beogradskoj opštini Stari grad, u Ulici Kralja Petra. Stan za koji je u 2020. godini izdvojeno najviše novca - 1.461.000 evra, površine je 431 kvadrata i nalazi se na teritoriji opštine Stari grad, u Ulici Strahinjića bana. Kod prometa kuća najviše ugovorne cene ostvarene su na teritoriji opštine Savski venac, u elitnom naselju Dedinje.

Tržište nepokretnosti u 2020. godini je po svim parametrima zabeležilo bolje rezultate nego u 2019. godini.

- Sve ovo govori da tržište nepokretnosti u Srbiji nije u tolikoj meri osetljivo kao što je to slučaj sa tržištima u zemljama u regionu i u evropskim zemljama - objašnjavaju u RGZ. - Najveći udeo u ukupnom broju registrovanih ugovora odnosio se na kupoprodaje, koje čine ačk 97 odsto. Broj kupoprodaja u 2020. godini bio je za dva odsto veći u odnosu na 2019. godinu.

Najmanji broj ugovora registrovano je u aprilu i to 2.150 ugovora za celu državu. Nagli skok na tržištu nepokretnosti zabeležen je u junu, sa 10.774 registrovana ugovora.

- S obzirom na to da je u drugoj polovini godine na mesečnom nivou registovano više od 10.000 ugovora, utisak je da epidemija nije imala uticaj na kretanja na tržištu - ističu u Geodetskom zavodu. - Najaktivnije je bilo u oktobru, kada je registrovano 13.097 ugovora, što je za 22,3 odsto više nego u istom mesecu 2019. godine. U 2020. godini u septembru, oktobru i decembru, nadmašen je apsolutni rekord u broju registrovanih ugovora koji je bio ostvaren u decembru 2019. godine i iznosio je 11.224 ugovora.

Gotovo četvrtina registrovanih ugovora odnosi se na promet na teritoriji 17 beogradskih opština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)