LOKALNI KANALI IZVAN KABLA: Medijsko udruženje zapadne Srbije apeluje na SBB da priključi tri televizije iz ovog kraja

B. Caranović

24. 02. 2021. u 11:00

UDRUŽENjE medija i medijskih radnika obratilo se u utorak kablovskom operateru SBB tražeći da u sistem ubaci tri lokalne televizije TV Telemark, TV Požega i TV Gornji Milanovac.

ЛОКАЛНИ КАНАЛИ ИЗВАН КАБЛА: Медијско удружење западне Србије апелује на СББ да прикључи три телевизије из овог краја

Ilustracija / Foto Depositphotos

Prema saopštenju Udruženja, ova tri medija su iz neshvatljivih razloga van ponude ovog kablovskog operatera, iako pokrivaju teme gledalište koje čini pola miliona ljudi i ispunjavaju sve neophodne uslove i dozvole.

Kako su nam u UMMR rekli, operateru SBB poslata je molba da se zbog informisanja javnosti i građana koji to čine sa lokalnih medija na području više od 20 opština Zapadne Srbije ubace u njihov kablovski sistem regionalnu televiziju Telemark, TV GM i TV Požega.

- Uskraćivanjem da se nalaze u kablu čiji je SBB operater nanose ogromnu štetu tim medijima, a građanima uskraćuju pravo na informisanje - kaže za "Novosti" Gvozden Nikolić, predsednik UMMR i urednik emisije Dnevnik Zapadne Srbije. - Nelogično je da mediji koji su već opterećeni silnim dažbinama i koji su preživeli godine privatizacije i još se koprcaju, izmiruju sve obaveze prema državi, nisu samim tim na kablu. Kako sam u razgovoru sa urednicima ovih televizija saznao, za razliku od "Telekoma" koji ih priključuje besplatno, SBB im nameće nemoguće uslove.

Kako piše u molbi Udruženja, upućenoj provajderu SBB, sve tri pomenute televizije emituju se sa zemaljskih predajnika na Rudniku, Ovčaru i Torniku i vidljivi su na području Čačka, Gornjeg Milanovaca, Požege, Užica, Bajine Bašte, Lučana, Kraljeva, Sjenice, Ljubovije, Čajetine, Ljiga, Topole, Priboja i Prijepolja. Međutim, zbog toga što nisu uključeni na kabl, oni se ne vide u pomenutim gradovima i opštinama, čime su i televizije i gledaoci oštećeni.

- Zahtevamo da tamo gde se ti kanali vide u zemaljskim sistemima, da se obavezno puste i u kabl i da to Regulatorno telo REM mora da obezbedi - kaže Nikolić. - Udruženje nema ništa protiv da SBB emituje strane kanale kao što su Aldžazira, OBN i na desetine drugih, ali smatra neshvatljivim da izbaci lokalne kanale sa kojih se informišu građani gradova i opština Zapadne Srbije. Osim toga, kolika je potreba za tim sadržajima i interesovanje za njih, svedoči podatak da Dnevnik Zapadne Srbije, koji se emituje na Telemarku, gleda pola miliona ljudi.

Kako Nikolić kaže, podršku da se u SBB ponudi nađu ove tri televizije do sada su dali gradonačelnik Čačka, predsednici opština Požega, Lučani, Arilje, Kosjerić, Ivanjica, dok su je najavili i još najmanje pet predsednika i gradonačelnika iz ovog dela zemlje.

- Osim kod SBB, ove tri televizije nema ni u mSAT-u i verujemo da je to slučajnost koja će biti ispravljena, jer svi ostali "Telekomovi" satelitski kanali uključuju lokalne televizije - kaže Nikolić. - Očekujemo da se pojavi u njihovoj ponudi, jer je veliki pritisak gledalaca. Naglašavam da ovde nema politike, već samo potrebe da se ispravi nepravda.

Informaciju da li je kablovski operater obavezan da ponudu uvrsti lokalne televizije koje izmiruju sve obaveze prema državi, u utorak od REM nismo dobili.

OBAVEZA REM

MEDIJSKI analitičar Dragiša Kovačević smatra da je za problem malih televizija i nepravdu odgovorno Regulatorno telo za elektronske medije:

- Ti lokalni mediji su najznačajniji za informisanje lokalnog stanovništva. A ovakav propust da se ne vidi kroz kabl, odgovornost je REM-a. Onog momenta kada medij dobije dozvolu od REM i plaća sve nadoknade, REM je dužan da natera sve operatere da ga uvrste u svoju ponudu. Kao odgovor na ovakvo ponašanje predlažem da mediji koji nisu u ponudi svih operatera, a imaju dozvolu za rad, prestanu da plaćaju naknadu REM.

RAZMATRAJU UKLjUČIVANjE

SBB poziva tri navedene lokalne televizije da nam lično upute zahtev za emitovanje njihovog programa, kako bismo u skladu sa mogućnostima videli koliko je izvodljivo da budu deo programske šeme - rekli su nam u utorak iz SBB. - Televizije Telmar, TV GM i TV Požega nikada nisu bile deo programske ponude SBB kompanije, pa samim tim nisu ni mogle da budu "izbačene" iz ponude, kako je objavilo Udruženje medija i medijskih radnika, koje nam se u utorak obratilo sa zahtevom da se tri navedene televizije uvrste u SBB programsku ponudu, a deset minuta kasnije prosledili saopštenje u kome su nas optužili da smo televizije izbacili iz svoje programske šeme. Prioritet naše kompanije je da SBB usluge budu dostupne svim građanima Srbije, kao i lokalne televizije sa kojima imamo odličnu saradnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024