MLEKO POGURALO RAST PRIVREDE: Oporavak industrijske proizvodnje u decembru

S. B.

08. 02. 2021. u 22:26

INDUSTRIJA u Srbiji je u decembru, posle pada proizvodnje u oktobru i novembru, zabeležila rast. I to najveći rast posle aprilskog "sloma". Proizvodnja je u 2020, zahvaljujući rudarstvu i elektoprivredi, zabeležila i blagi porast u odnosu na prethodnu i to za 0,4 odsto.

МЛЕКО ПОГУРАЛО РАСТ ПРИВРЕДЕ: Опоравак индустријске производње у децембру

Novosti

Stručnjaci Ekonomskog instituta u "Makroekonomskim analizama i trendovima" napominju da je u decembru došlo do preokreta. Ukupna industrijska proizvodnja je međugodišnje povećana za 4,1 odsto, a proizvodnja prerađivačke industrije za 5,5 odsto. Presudni doprinos decembarskom rastu dali su prehrambena, metalska i hemijska industrija, ali i proizvodnja nemetalnih minerala.

- Proizvodnja prehrambenih proizvoda je u decembru 2020. međugodišnje povećana za 4,2 odsto, porast u celoj godini izneo je 2,6 odsto - stoji u MAT-u. - Tokom godine rast je bio manje-više stabilan, a najveći porast u celoj godini od 13,6 odsto ostvarila je proizvodnja mlečnih proizvoda, čije je učešće u ovoj oblasti najveće. Najstabilnijim rastućim trendom odlikuje se proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina. Posle incidentnog pada u novembru, to je nedoknađeno u decembru, u kome je međugodišnji porast izneo 41,5 odsto. Oporavila se i proizvodnja hemijske industrije, te proizvodnja od gume i plastike. Treba skrenuti pažnju na rast u oblasti proizvodnje nemetalnih minerala. Ona je u decembru prevazišla prosek prethodne godine za skromnih šest odsto.

Vrednosti i izvoza i uvoza su lane bile manje nego u 2019, s tim što je uvoz pao nešto više od izvoza. Izvoz je vredeo 2,8 odsto manje, a uvoz je bio manji za 3,8 odsto. Uvoz je bio pokriven izvozom sa 74,3 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna