UKIDAJU IM PRAVO NA ŠTRAJK? Nezadovoljstvo zaposlenih u fabrici Fijat Plastik u Kragujevcu

M. L.

27. 01. 2021. u 18:06

УКИДАЈУ ИМ ПРАВО НА ШТРАЈК? Незадовољство запослених у фабрици Фијат Пластик у Крагујевцу

Foto: M. Luković

U PREDUZEĆU Fijat Plastik u Kragujevcu od 12.januara ove godine na snazi je jednosatna obustava rada.

Radnici su, kako navode, nezadovoljni zbog odluke poslovodstva, odnosno ponuđenog Kolektivnog ugovora, po kome se od zaposlenih traži da se odreknu prava na štrajk.

Prema rečima Zorana Miljkovića, potpredsednika Samostalnog sindikata i, kako kaže, jedinog reprezentativnog sindikata u ovom preduzeću, ponuđeno im je da potpišu kolektivni ugovor „na slepo“, odnosno nije im dat kompletan sadržaj tog dokumenta.

- To smo odbili jer smo imali pouzdana saznanja da u tom ugovoru stoji odredba kojom se radnici odriču prava na štrajk. To je u suprotnosti sa Zakonom o radu, Zakonom o štrajku i Ustavom Republike Srbije. Mi to nikada nećemo potpisati -kaže Miljković.

Predstavnici sindikata se pitaju da li je poslovodstvo kompanije takvu klauzulu u ugovoru ponudilo i kolegama iz Italije. Oni kažu da neće pristati na takve ucene, a dodaju da su, odbijanjem da potpišu takav kolektivni ugovor, usledili dalji pritisci.

Napominju da je reč o firmi koja je dobila subvencije od države Srbije, ali umanjuju plate zaposlenih što je za većinu radnika težak udarac na kućni budžet. Radnici su trenutno na prinudnom odmoru a proizvodnja bi trebalo da počne 3. februara.

- Juče smo konačno dobili poziv da dođemo na pregovore. Mi od prava na štrajk nećemo odustati, borićemo se i protiv umanjenja zarada. Ukoliko ne dođe do dogovora oko naših zahteva spremni smo i na potpunu obustavu rada - poručuju predstavnici radnika u ovoj Fijatovoj fabrici gde se, inače, proizvode branici za „Fiat 5oo L“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Goran

28.01.2021. 10:12

Возила која се производе у Крагујевцу би морала да носе ознаку "ZASTAVA" а не "FIAT", јер и на овај начин доприносимо губљењу Српског идентитета! Чеси и Румуни идаље имају национални бренд "ŠKODA" и "DACIA" иако је у првом случају Немачка а у другом, Француска технологија! Синдикат би морао да инсистира на томе!!!