NA CRNU LISTU DOSPELO 97 TRGOVACA: Udruženje za zaštitu potrošača “rešetalo” ispravnost poslovanja Instagram-prodaje

B. Ca.

20. 01. 2021. u 13:00

UDRUŽENjE za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV), koje je pod okriljem Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), objavilo je "crnu listu" od 97 internet-trgovaca koji se reklamiraju na "Instagramu".

НА ЦРНУ ЛИСТУ ДОСПЕЛО 97 ТРГОВАЦА: Удружење за заштиту потрошача “решетало” исправност пословања Инстаграм-продаје

Ilustracija / Foto Depositphotos

Kako je navedeno u saopštenju, UZPV je napravio spisak trgovaca, za koje postoji pretpostavka da ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini. Ovo je, kažu, početak, a nastavljaju sa akcijom evidentiranja.

Kako u UZPV poručuju, ovoga puta, fokus je bio na profilima na društvenoj mreži "Instagram", među kojima ima najviše trgovaca koji se bave prodajom obuće, odeće, suplemenata i dodataka ishrani, kao i parfemima.

- Trgovac koji prodaje preko interneta u obavezi je da na vidnom i dostupnom mestu, u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini, naznači: poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični broj, poreski identifikacioni broj - PIB, detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove - objašnjavaju u Udruženju. - Osnovni kriterijum da se neki trgovac nađe na listi, predstavlja upravo nepostojanje navedenih podataka na profilima.

Kako kažu, broj potrošača koji im se javlja u vezi sa kupovinom putem društvenih mreža od neregistrovanih svakodnevno raste.

- U ovakvoj situaciji, odredbe Zakona o zaštiti potrošača ne važe i potrošačke organizacije ne mogu da pruže adekvatne pravne savete, izuzev da potrošače upute na samostalni sudski postupak - objašnjavaju iz Udruženja. - Ova lista ne predstavlja reprezentativni uzorak po pitanju broja trgovaca na crno, niti predstavlja listu trgovaca na koje potrošači najčešće izjavljuju prigovore.

Pozivaju se svi potrošači da tom udruženju dostave nazive trgovaca za koje sumnjaju da ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini, a posluju putem društvenih mreža.

SPISAK

Samo neke od pobrojanih trgovina su: snajderka, garderoba za decu, helankek upaci online, perfume royal, zenska garderoba, alta moda official, boutique fabulous, butik afrika, cipelici, cipeloteka, parfemi.lux komerc, parfemi.srbija, parfemi luxury...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!