KOLIKO SU VEĆE “MUŠKE” PLATE: Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku o zaradama tokom 2018. godine

S. B.

11. 01. 2021. u 23:07

КОЛИКО СУ ВЕЋЕ “МУШКЕ” ПЛАТЕ: Истраживање Републичког завода за статистику о зарадама током 2018. године

Foto Depositphotos

NISKU godišnju zaradu, a to znači do 510.150 dinara bruto, primao je skoro svaki peti zaposleni.

Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku o platama u 2018. godini pokazuje da je do tog iznosa zarađivalo 17,86 odsto radnika. Istovremeno, zaposleni sa najvišim nivoom obrazovanja zaradili su 2,1 put više od onih bez škole, sa nepotpunom ili završenom osnovnom školom, a 1,7 puta više od zaposlenih sa srednjim stepenom obrazovanja.

Istraživanje je potvrdilo da na visinu zarade znatno utiču godine starosti i godine staža, kao i veličina poslovnog subjekta u kojem zaposleni rade. A zvanični podaci su dostupni, trenutno, samo za 2018.
- Zaposleni stariji od 60 godina zaradili za 30,11 odsto više od najmlađih zaposlenih - stoji u istraživanju. - Sličan reciprocitet važi kod zarada prema veličini poslovnog subjekta, gde su zaposleni u velikim poslovnim subjektima ostvarili za 47,3 odsto veću zaradu od onih koji su zaposleni u firmama od deset do 49 zaposlenih. Pored očekivano najviših zarada u grupi rukovodioci, funkcioneri i zakonodavci, koje su za 72,6 odsto veće od ukupnog proseka, zanimljivo je da su zaposleni iz grupe stručnjaci i umetnici zaradili gotovo dvostruko više od zaposlenih u uslužnim i trgovačkim zanimanjima.
Zarade administrativnih službenika, kao i rukovalaca mašinama i postrojenjima, montera i vozača, bile su najpribližnije ukupnom proseku. Najviša prosečna godišnja zarada ostvarena je u sektoru finansijske delatnosti i delatnost osiguranja - 1.736.696 dinara bruto. To je za 80,3 veće od proseka.
Platni jaz između žena i muškaraca iznosio je 8,8 odsto. Bonusi su isplaćeni gotovo jednoj petini od ukupnog broja zaposlenih i iznosili su u proseku 18.031 dinar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ja sam

11.01.2021. 23:55

Већа ,,мушка" плата је лаж коју намеће секта, која пропагира мржњу према мушкарцима и породици, а скрива се иза тобожњих женских права - феминаци секта.

Nikola Ćirilica

12.01.2021. 00:29

@Ja sam - Браво! Не знам да ли је секта у питању, али је све зарад убијања породице и рушење наталитета у земљи. Природа је све уредила, крајње једноставно. До скоро су нам жене рађале 10 детета и више, сада и једно и то нас куну кроз које су муке прошле! Па да могу да рађам, родио бих 10, али не могу. Сада је све каријера, и слика на друштвеним мрежама. Убише нас!