EVO KOME ĆE BITI ODOBREN NOVI MORATORIJUM: Ako ste među njima očekuju vas olakšice

B. Ca.

17. 12. 2020. u 11:29 >> 11:29

NAJNOVIJI paket mera NBS, za razliku od prva dva moratorijuma, nije namenjen svima već samo onima koji nisu u stanju da izmiruju svoje finansijske obaveze.

ЕВО КОМЕ ЋЕ БИТИ ОДОБРЕН НОВИ МОРАТОРИЈУМ: Ако сте међу њима очекују вас олакшице

Foto N. Fifić

U ovu grupu spadaju i trudnice koje zbog kašnjenja refundacija plata preko Fonda nisu ostvarile prihod veći od 120.000 dinara za tri meseca.

- Ako je lice u poslednja tri meseca po osnovu zarade primilo ukupno manje od 120.000, znači da je to lice u poslednja tri meseca ostvarilo prosečni neto mesečni prihod po osnovu naknade zarade ispod prosečne zarade u Srbiji. Dakle, tom licu bi, ako je ispunjen uslov prethodne urednosti u izmirivanju obaveza, banka bila dužna da odobri olakšice - objašnjavaju u NBS. - Prethodna urednost u izmirivanju obaveza u konkretnom kontekstu podrazumeva da dužnik na dan 29. februara 2020. godine, kao ni u periodu od 12 meseci pre toga, nije bio u statusu neizmirenja obaveza u konkretnoj banci.

Građani i preduzeća već mogu da se prijavljuju za olakšice u otplati dugova koje su uvedene nedavnim odlukama Narodne banke Srbije. Izvršni odbor NBS je usvojio Odluke o privremenim merama za banke i davaoce lizinga koji svim dužnicima koji, zbog pandemije nisu mogli da izmiruju svoje obaveze, omoguće šestomesečnu pauzu u otplati. Finansijske ustanove moraju najkasnije do 22. decembra da na svojoj internet prezentaciji i u svojim poslovnicama objave ovu informaciju za dužnike.

Dužnici koji ispunjavaju propisane uslove zahteve mogu podneti elektronskim putem ili poštom, kao i u poslovnim prostorijama, do 30. aprila sledeće godine. Zbog trenutne epidemiološke situacije dužnicima se ipak savetuje da zahteve podnose elektronskim putem.

BEZ PROBLEMATIČNIH KREDITA

KAKO u NBS objašnjavaju, da bi dužnik imao pravo na odlaganje, nijedno potraživanje od tog dužnika po osnovu kredita i drugih kreditnih proizvoda, nije bilo klasifikovano kao problematični kredit u toj banci. Tu spadaju i kreditne kartice i dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!