PRIVREDA STRAHUJE OD NOVIH DAŽBINA: Preduzeća sa zebnjom čekaju krojenje lokalnih budžeta, koji su "pod pritiskom" zbog pandemije

E. B. T.

30. 11. 2020. u 11:00

PRIVREDNICI strahuju da će im lokalne samouprave od sledeće godine povećati porez na imovinu i druge parafiskalne namete, što bi dodatno otežalo njihovo poslovanje.

ПРИВРЕДА СТРАХУЈЕ  ОД НОВИХ ДАЖБИНА: Предузећа са зебњом чекају кројење локалних буџета, који су под притиском због пандемије

Foto: Depositphotos

Problem je što su kase gradova i opština pod velikim pritiskom, jer su u martu dobile nalog da moraju da smanje izdatke za 20 odsto. Ako takvo ograničenje ostane i u narednoj godini, manji priliv od države mogle bi da nadomeste kroz povećanje dažbina firmama.

Ovo, u razgovoru za "Novosti", kaže Dragoljub Rajić, koordinator Mreže za poslovnu podršku, ističući da će se to znati do kraja godine, kada budu definisani lokalni budžeti.

Ivan Nikolić, Foto Tanjug

 

S druge strane, ekonomista Ivan Nikolić smatra da ukoliko takva namera i postoji, neće moći da se realizuje zbog problema u kojima se privreda nalazi. Čelnici nekoliko većih lokalnih samouprava reportere našeg lista uveravaju da ne planiraju ni poskupljenje postojećih, niti bilo kakve nove namete.

Rajić naglašava da je u toku ove godine bilo dosta pozitivnih primera iz gradova i opština koji su odložili naplatu različitih naknada i zakupa poslovnog prostora, ali da zbog kresanja budžeta imaju veliki problem da obezbede finansiranje. Menadžeri kompanija, koje su članice Mreže, imaju informacije iz pojedinih lokalnih samouprava da će neke dažbine morati da se povećaju.

- Problem je što firme za istu namenu plaćaju po dve-tri različite naknade, jednu republici, drugu lokalnoj samoupravi, treću nekom fondu koji skuplja novac, na primer, za reciklažu - objašnjava Rajić. - U toku ove godine su već uvedene neke dažbine kroz komunalne usluge. Kompanije u nekim opština se žale da su sada dobile novu naknadu, koja se zove protivpožarno održavanje. To im ide kroz komunalne usluge, iako to već plaćaju odvojeno, jer imaju ugovore sa firmama za zaštitu od požara.

BLIZU 600 DAŽBINA

KOMPANIJE plaćaju oko 590 parafiskalnih nameta, a ima čitav niz nerešenih pitanja u vezi sa kriterijumima na osnovu kojih se određuju i zašto se uvode - ističe Dragoljub Rajić i dodaje da je potrebno napraviti registar ovih dažbina da bi se znalo kakve su obaveze privrednika.

On podseća da je ove godine uvedena i ekološka taksa, a mnoga preduzeća izdvaju za ekološku zaštitu preko komunalnih usluga. Samo porez na imovinu, kako ističe, predstavlja sve teže opterećenje i privrednici se plaše da će ponovo biti povećan, kao što je bilo i u prethodnim kriznim situacijama.

Dragoljub Rajić, Foto Tanjug

Nikolić ima suprotno mišljenje.

On ističe da nisu najavljeni nikakvi novi nameti ili povećanje nekih poreskih oblika:

- S obzirom na probleme u kojima se privreda nalazi, sumnjam da će lokalne samouprave uspeti da je realizuju, jer im je za to potrebna saglasnost Ministarstva finansija ili Vlade.

PLAN DA SE PREDUZETNICIMA OLAKŠA POSLOVANjE

GRAD Novi Sad ne planira povećanje parafiskalnih nameta, niti bilo kakvo dodatno opterećenja privrede, navode za naš list u nadležnoj upravi. Oni ističu da su do sada realizovali tri paketa pomoći privrednicima i preduzetnicima u uslovima pandemije, kroz znatne olakšice za sve zakupce poslovnih prostora i javnih gradskih površina. Vrednost te podrške iznosi više od 3,8 miliona evra.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković kategorično tvrdi da se uopšte ne razmatra mogućnost poskupljenju dažbina.

- Svesni smo da su privrednici i preduzetnici suočeni sa problemima, ali cenimo što uprkos takvoj situaciji uglavnom izmiruju svoje obaveze prema Gradu i zbog toga uopšte ne razmišljamo o povećanju nameta - kaže Milenković i naglašava da je Grad u ovoj godini smanjio iznose različitih naknada i cenu zakupa poslovnog prostora.

Ni u Kraljevu ne planiraju uvođenje novih ili poskupljenje postojećih nameta. Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić ističe da gradska vlast pokušava da u saradnji sa privrednicima pronađe nove načine kako bi im olakšali poslovanje.

- Ugostiteljima smo, na primer, snizili cenu najma javnih površina za njihove bašte - kaže Terzić. - Nikakvog poskupljenja, ni uvođenja novih taksi u Kraljevu neće biti. Uprkos pandemiji, u prvom polugođu ostvarili smo prihod veći za 150 miliona dinara u odnosu na isti period lane, tako da smo u mogućnosti da pomognemo privrednicima ovog kraja.

U Požarevcu, takođe, zasad nema najava da će se povećavati dažbine. Ovo je za naš list potvrdila Dušanka Begović, rukovodilac lokalne poreske administracije. E. V. N

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN PLANINA: Ključna uloga krovova sveta