ŠEST TUNELA I 16 MOSTOVA: Ovako će izgledati prva deonica Auto-puta mira, od Merošine do Pločnika

Z. R.

25. 11. 2020. u 15:52

ШЕСТ ТУНЕЛА И 16 МОСТОВА: Овако ће изгледати прва деоница Aуто-пута мира, од Мерошине до Плочника

Foto: Arhiva

GRADNjA prve deonica Auto-puta mira, od Niša do Pločnika, krenuće početkom naredne građevinske sezone, najavio je danas ministar građevinarstva Tomislav Momirović.

Nakon potpisivanja ugovora sa EBRD za kredit od 85 miliona evra za prvu deonice budućeg auto-puta od Niša do Meradara, Momirović je u Vladi Srbije istakao da je taj projekat veoma izazovan za Srbiju, kao i da će otvoriti perspekivu i za Srbe i za Alabance.


Izgradnja auto-puta počinje od Merošine kod Niša, a do Pločnika je dužine oko 32 kilometara, imaće šest tunela sa ukupnom dužinom 2.600 metara i 16 mostova. Tender za izvođača radova biće raspisan do kraja ove godine.

Momirović je zahvalio EBRD na finansijskoj pomoći i istakao da je ta institucija pomogla mnogobrojne infrastrukturne projekte u zemlji, a posebno za deonicu Koridora 10 i rehabilitaciju saobraćajnica.

Regionalna direktork EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai rekla je da je ponosna zbog potpisivanja kreditnog ugovora i što EBRD može doprineti početku radova na tako važnom projektu.

Hargitai je navela da je deonica Niš-Pločnik prvi deo Auto-puta mira za koji kaže da je jedan od ključnih projekta za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu, ali i jedan ključnih projekata Ekonomskog inevsticionog plana EU.

- Ne samo što smo potpisali kreditni ugovor nego ćemo krenuti sa radovima. To nam je bilo svečano obećanje prema svima u Srbiji da nećemo poptisati kreditni ugovor i onda čekati sa početkom radova - rekla je Hargitai. - Prvi tender za radove će biti objavljen već u decembru, s tim da do sredine sledeće godine kreću i radovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)