ŠEST TUNELA I 16 MOSTOVA: Ovako će izgledati prva deonica Auto-puta mira, od Merošine do Pločnika

Z. R.

25. 11. 2020. u 15:52

GRADNjA prve deonica Auto-puta mira, od Niša do Pločnika, krenuće početkom naredne građevinske sezone, najavio je danas ministar građevinarstva Tomislav Momirović.

ШЕСТ ТУНЕЛА И 16 МОСТОВА: Овако ће изгледати прва деоница Aуто-пута мира, од Мерошине до Плочника

Foto: Arhiva

Nakon potpisivanja ugovora sa EBRD za kredit od 85 miliona evra za prvu deonice budućeg auto-puta od Niša do Meradara, Momirović je u Vladi Srbije istakao da je taj projekat veoma izazovan za Srbiju, kao i da će otvoriti perspekivu i za Srbe i za Alabance.


Izgradnja auto-puta počinje od Merošine kod Niša, a do Pločnika je dužine oko 32 kilometara, imaće šest tunela sa ukupnom dužinom 2.600 metara i 16 mostova. Tender za izvođača radova biće raspisan do kraja ove godine.

Momirović je zahvalio EBRD na finansijskoj pomoći i istakao da je ta institucija pomogla mnogobrojne infrastrukturne projekte u zemlji, a posebno za deonicu Koridora 10 i rehabilitaciju saobraćajnica.

Regionalna direktork EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai rekla je da je ponosna zbog potpisivanja kreditnog ugovora i što EBRD može doprineti početku radova na tako važnom projektu.

Hargitai je navela da je deonica Niš-Pločnik prvi deo Auto-puta mira za koji kaže da je jedan od ključnih projekta za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu, ali i jedan ključnih projekata Ekonomskog inevsticionog plana EU.

- Ne samo što smo potpisali kreditni ugovor nego ćemo krenuti sa radovima. To nam je bilo svečano obećanje prema svima u Srbiji da nećemo poptisati kreditni ugovor i onda čekati sa početkom radova - rekla je Hargitai. - Prvi tender za radove će biti objavljen već u decembru, s tim da do sredine sledeće godine kreću i radovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve