GRAĐANI, PAZITE SE PREVARA TOKOM „CRNOG PETKA“ Evo saveta kako da ne postanete žrtva lažnih sajtova koji nude popuste

E.B.T.

23. 11. 2020. u 12:27

POLOVINA potrošača u Srbiji, 50, 9 odsto, planira da obavi prazničnu kupovinu tokom trajanja rasprodaja i sezonskih popusta za vreme „crnog petka“, pokazuje istraživanje kompanije Kasperski.

ГРАЂАНИ, ПАЗИТЕ СЕ ПРЕВАРА ТОКОМ „ЦРНОГ ПЕТКА“ Ево савета како да не постанете жртва лажних сајтова који нуде попусте

Foto: A. Stanković

Slična situacija je i u evropskim zemljama, gde  to planira da učini  52 procenta kupaca. U Srbiji je 39,4 odsto potrošača izjavilo da veći deo praznične kupovine planiraju da obave onlajn,  dok će u Evropi tako pazariti čak 20 procenata više građana.

U našoj zemlji skoro svi koji planiraju ovu prazničnu kupovinu to će obaviti u poslednjem trenutku. Oko 45,6 odsto izjasnilo se da smatra da će tako ostvariti veće popuste.

Uprkos ekonomskoj recesiji širom kontinenta, većina ispitanika ne planira da smanji troškove kada je reč o prazničnoj kupovini. U našoj zemlji će to učiniti samo 27,4 procenata potrošača, a u Evropi 26 odsto. Oni će srezati budžet za ovu namenu  za trećinu ili više zbog finansijskih ograničenja prouzrokovanih pandemijom.

Kako je broj potrošača koji popuste pronalaze putem interneta sve veći, Kasperski ocenjuje da se povećava  i rizik koji su ljudi spremni da preduzmu kako bi ostvarili veće uštede. Zabrićavajući podatak je da je većina kupaca spremna da ostavi svoje lične podatke na mreži, iako su velike mogućnosti da upadnu u zamku prevaranata i postanu žrtve lažnih sajtova koji nude popuste. To u Srbiji ne bi učini 23,8 odsto ispitanika, a u Evropi samo 16 procenata.

Kompanija Kasperski upozorava kupce koji tragaju za najboljim ponudama da budu oprezni i da vode računa o potencijalnim prevarama tokom praznične sezone kupovine. Ukoliko ponuda izgleda previše dobro da bi bila isitinita, verovatno i jeste reč o prevari.

Kupcima se savetuje da pazare samo u legitimnim onlajn prodavnicama, da sami ukucaju adresu sajta ili da je odaberu preko svoje bukmark opcije, jer je to bezbednije nego da kliknu na link. Takođe, poželjno je i da se koristi traka za adresu na pregledaču kako bi se proverilo da li je veb sajt koji se posećuje ispravan i bezbedan i da li ima oznaku katanca ili počinje sa HTTPS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)