ŽIVOTNA SREDINA PRIORITET: Ministarstvo energetike i rudarstva sprema izmene zakona

J. Su.

17. 11. 2020. u 13:27

MINISTARSTVO energetike i rudarstva, čini se, pozabaviće se životnom sredinom. Kako je resorna ministarka Zorana Mihajlović najavila, već sledeće nedelje počeće sa radom na izmenama zakona u ovom sektoru, jer je to važno kako bi naša zemlja imala zdraviju živtnu sredinu.

ЖИВОТНА СРЕДИНА ПРИОРИТЕТ: Министарство енергетике и рударства спрема измене закона

Novosti

Uz to, tako će stvoriti veću mogućnost da privuče sredstva iz fondova EU.

Na konferenciji o Zelenoj ekonomiji, ministarka Mihajlović je istakla da je u planu izmena Zakona o energetici, Zakona o racionalnoj upotrebi energije, Zakona o rudarstvu, kao i da se radi na novom Zakonu o obnovljivim izvorima energije.

E-POTVRDE

DRŽAVA će ići ka uvođenju e- energetike i e - rudarstva, kako bi se potvrde, licence, i druge dozvole izdavale u maksimalnom roku od 30 do 35 dana, što će, kako je dodala Mihajlović, uticati na stvaranje povoljnijih uslova za investiranje i doprineti boljoj efikasnosti.

- Važno je da manje koristimo ugalj i da se okrećemo drugim izvorima energije - kazala je Mihajlović. - Svaka promena u Srbiji nije jednostavna stvar i zahteva politički i ekonomski konsenzus, velika ulaganja, ali i promenu zakonodavstva. Treba povećati i unaprediti sistem energetske efikasnosti. Tu postoji dosta posla za državu, ali i energetske kompanije.

Ministarka je istakla i da Srbija ide ka tome da bude skladište energije, da kroz nju prolaze naftovodi, gasovodi, prenos struje jer je država koja ima tako nešto pre svega je, politički stabilna.

- U narednom periodu će nam faliti struje, jer se SRbija razvija i sadašnji kapaciteti neće moći da podmire buduće potrebe - ispričala je ministarka Mihajlović. - Svaka ideja o revitalizaciji ili izgradnji novih hidroelektrana značiti dovoljno energije za sve. Poslednjih deste godina troškovi izgradnje solarnih elektrana i vetroparkova pali što pokazuje da je ta energija postala konkuretna prozvodnji eletrične energije iz uglja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)