"TELEKOM" TRAŽI 80 MILIONA EVRA ODŠTETE OD ŠOLAKA! Nacionalni operater podneo tužbu Privrednom sudu protiv "Junajted medije"

D. STOJAKOVIĆ

10. 11. 2020. u 11:00

BRUTALNA kampanja medija pod kapom "Junajted grupe" protiv "Telekoma Srbije" dobiće sudski epilog!

ТЕЛЕКОМ ТРАЖИ 80 МИЛИОНА ЕВРА ОДШТЕТЕ ОД ШОЛАКА! Национални оператер поднео тужбу Привредном суду против Јунајтед медије

Foto promo

Kako "Novosti" ekskluzivno saznaju, nacionalni telekomunikacioni operater u ponedeljak je Privrednom sudu u Beogradu podneo tužbu protiv četiri kompanije unutar "Junajted grupe", kojom predsedava biznismen Dragan Šolak.

Odštetni zahtev iznosi devet milijardi dinara ili oko 80 miliona evra. Osim naknade štete zbog nelojalne konkurencije, "Telekom" zahteva prestanak svih nezakonitih aktivnosti i uzdržavanje od njih u budućnosti.

Prema našim saznanjima tužene su kompanije: "Junajted grupa" B. V. Iz Holandije, SBB i "Junajted medija digital" iz Beograda, "Adrija njuz S.A.R.L." iz Lusemburga. U obrazloženju tužbe se kaže da se navedene nezakonite aktivnosti odnose na zloupotrebu privatnih medija u vlasništvu "Junajted grupe", koji kontinuiranim plasiranjem lažnih informacija urušavaju "Telekomov" ugled. Kako je navedeno, cilj ovakvog delovanja je zadržavanje monopolskog položaja na tržištu od strane "Junajted grupe".

TRŽIŠNI UDEO

PRE dve godine tržišni udeo kablovskih operatera u Srbiji je bio takav da je "Junajtedov" SBB imao 55 odsto tržišnog udela, a "Telekom" tek 25 procenata. U toku ove godine nacionalni operater je zahvaljujući kupovini manjih "kablovaca" sustigao SBB i očekuje se da će uskoro ostvariti lidersku poziciju.

U tužbi se navodi da je privatna medijska kampanja od strane medija u vlasništvu "Junajteda" počela kada je tržišni udeo njihove kompanije SBB počeo da opada u korist "Telekoma", o čemu svedoče i godišnji izveštaji RATEL-a. U ovom pravnom dokumentu piše da je stepen i učestalost lažnih iskaza od medija "Junajted grupe" rastao obrnuto srazmerno padu njihovog tržišnog udela. Sa svakim procentom pada udela, broj lažnih članaka i objava protiv "Telekoma" je samo rastao.

Nacionalni operater optužuje "Junajted grupu" da su njeni mediji do polovine 2018. godine imali svega dve objave o "Telekomu", da bi nakon toga emitovali više od 500 članaka protiv "Telekoma". Pred sudijama Privrednog suda je da presude da li su tačne "Telekomove" tvrdnje da su pod maskom "nezavisnih i objektivnih medija", privatni novinari "Junajted grupe" postali EPP - ekonomsko -propagandni program - širenjem neistina i laži protiv "Telekoma", a sve radi sticanja profita urušavanjem poverenja korisnika u "Telekom" i njegov servis. Na ovaj način su, kako se tvrdi, prekršili novinarski kodeks, kao i propise o lojalnoj konkurenciji.

U tužbi se kaže da "Telekom" kao i svaka druga kompanija ima pravo da se razvija i takmiči pod fer tržišnim uslovima, bez rizika medijske satanizacije od strane konkurencije. Ovim činom se, kako je navedeno, samo nastavlja odbrana "Telekoma", nakon već dobijene odluke nemačkog suda u Frankfurtu, koji je ekspresno brzo sankcionisao i zabranio "Junajted grupi" da vrši dalju pirateriju "Telekomovih" kanala u tom delu Evrope.

U okviru "Junajted grupe" rade televizije i portali: N1, Nova S, Njuzmaks Adrija i upravo preko ovih medijskih kuća plasiraju se tekstovi o "Telekomu".

PROCESI I U INOSTRANSTVU

BORBA za pravdu "Telekoma Srbija" neće se zaustaviti sa procesom u Privrednom sudu u Beogradu. Kako "Novosti" saznaju, u narednih nekoliko dana protiv "Junajted grupe" će biti podneta tužba u Švajcarskoj, ali najverovatnije i u Luksemburgu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega