OLAKŠAN RAD KOMPANIJAMA: Čadež o dogovoru sa sastanka "mali Šengen"

E.B.T.

30. 10. 2020. u 17:38

DOGOVOR koji je danas postignut na onlajn sastanku inicijative "mali Šengen" od velikog je značaja za poslovnu zajednicu u regionu, a posebno podrška koju su dobili od tri lidera za intenzivan i čest dijalog između kompanija i vlada.

ОЛАКШАН РАД КОМПАНИЈАМА: Чадеж о договору са састанка мали Шенген

Marko Čadež / Foto Novosti

Ovo je ocenio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež povodom odluka koje su donete na video sastanku predsednika Aleksandra Vučića sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Severne Makedonije Zoranom Zaevim, a koje će se primenjivati od 10. novembra. Između ostalog, postignut je dogovor između tri zemlje o radnim dozvolama i bržem carinskom radu.

Čadež je rekao da će tačke koje su dogovorene umnogome olakšati rad kompanijama, koje se na terenu suočavaju sa problemima svaki dan i koje znaju da kamioni čekaju i koji dokumenti treba da se priznaju međusobno. -To je jedna od veoma važnih stvari, kao i sporazum o radnim dozvolama, što praktično znači da se uspostavlja jedinstveno tržiste rada u tri zemlje- ukazao je Čadež.

On je izrazio nadu da će se i ostali partneri iz svih šest ekonomija u regionu zapadnog Balkana priključiti i tako pokazati da ovo ima smisla, a da ljudi koji rade imaju korist od toga.

- Izuzetno je značajno što je postignut veoma snažan dogovor da se ide na međusobne sporazume za prelazak granica, da li je u pitanju carina, veterina ili fitosanitarna inspekcija, da se ubrza taj proces - istakao je Čadež. - Ministar finansija sa svojim partnerima i u Tirani i u Skoplju radi na tome veoma dobro.

Na osnovu tih novih principa koji se primenjuju već u Evropi, kako navodi, plasman robe će biti lakši, a kompanije konkurentije, što će to značiti veliki pomak. On je zaključio da i u pogledu borbe protiv virusa korona može mnogo da se učini. ako se zajednički nastupa u regionu, kada su u pitanju nabavka opreme, vakcina, logitisticki centri...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode