ISTRAŽIVANJA NALAZIŠTA ZLATA KOD BOLJEVCA Brazilci preuzeli istražna prava od Amerikanaca

V. Đ.

27. 10. 2020. u 10:14

AMERIČKA rudarska kompanija ‘’Friport’’ rakinula je ugovor sa kanadskom kompanijom ‘’Mundoro’’ sa kojom je, u okolini Boljevca, investirao oko 3,2 miiona dolara u istraživanje nalazišta zlata.

ИСТРАЖИВАЊА НАЛАЗИШТА ЗЛАТА КОД БОЉЕВЦА Бразилци преузели истражна права од Американаца

Foto: Arhiva

Amerikanci su sa Kanađanima ‘’držali’’ i dva istražna prava u okolini Boljevca, gde su, kod sela Savinac, na lokalitetu Tilva roš, pronašli sloj sa 30 grama zlata po toni i čak 171 gramom srebra po toni. Amerikancii su u ovaj projekat nameravali da ulože 40 miliona dolara.


"Mundoro" je, nakon što se ‘’Friport’’ povukao, zaključio ugovor sa globalnom rudarskom korporacijom "Vale Kanada limitid", čije je sedište u Brazilu, o finansiranju nastavak istraživanja kod Savinca, ali i na lokalitetu Bačevica. Inače, rudnici sa gramom zlata po toni rude se smatraju profitabilnim, uz uslov da ia ima dovoljno materijala za preradu.

Sporazumom je predviđeno da "Vale" - kao najveći proizvođač gvožđa i drugi po produkciji nikla u svetu - može da stekne 51 odsto istražnih prava na ovim lokacijama, tako što će tokom naredne tri godine u geološka istraživanja investirati pet miliona dolara. Posle tog roka, pomenuta kompanija može da dobije i dodatnih 24 odsto udela, ako u nastavak projekta uloži još 40 miliona dolara.

Za početak, "Vale" će u istraživanja tokom naredne dve godine investirati dva miliona, a - ako produži saradnju na još godinu dana - za to će doplatiti još milion američkih dolara. Brazilci su vlasnici četiri rudnika nikla, tri ležišta gvožđa, dva rudokopa iz kojih dobijaju bakar i tri rudnika uglja koji se nalaze na pet kontinenata. Oni su 2007, za 19,4 milijarde dolara, kupili najveću kompaniju u Kanadi koja je proizvodila nikl.

Američka rudarska korporacija Freport saopštila je da izlazi iz iz svih istraživaćkih projekata u Srbiji. Ova korporacija, koja je jedno vreme bila među tri najmoćnije firmama iz te branše na svetu, za 390 miliona dolara, kineskom ‘’ZiJinu’’ prodala je svojih skoro 60 odsto vlasništva u donjem delu ležišta ‘’Čukaru peki’’, kod Bora, koje, preliminarno, krije rezerve od oko 14 miliona tona bakra i 300 tona zlata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina