KOJE JE GREJANJE NAJJEFTINIJE? Sezona je već počela, a evo ko će proći najjeftinije

E.B.T.

14. 10. 2020. u 16:47

NAJNIŽE troškove za grejanje prosečnog stana u ovoj sezoni imaće domaćinstva koja se greju na drva, u mestima u Srbiji gde se ono nabavlja po nižim cenama od 4.650 dinara po kubnom metru i ako imaju novije peći čija je efikasnost veća. Ovo pokazuje danas objavljena analiza Agencije za energetiku.

КОЈЕ ЈЕ ГРЕЈАЊЕ НАЈЈЕФТИНИЈЕ? Сезона је већ почела, а ево ко ће проћи најјефтиније

Foto: Arhiva

Njima će za nabavku ovog energenta za zagrevanje stana od 60 kvadratnih metara, 16 sati dnevno tokom čitave sezone, biti potrebno 38.300 dinara. Značajno veće troškove, oko 62.000 dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo, po ceni od 6.350 dinara po kubnom metru i imaju peći niže efikasnosti.

Građani koji koriste gas za grejanje tokom cele sezone treba da izdvoje 42.000 dinara. Veće troškove za šest do 10.000 imaće domaćinstva koja koriste ugalj. Grejanje na pelet građane će koštati oko 59.000 dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima namenjenim za ovo gorivo. Domaćinstva koja koriste TEA peći izdvajaće 50.000 dinara, ali samo ukoliko isključivo koriste jeftiniju noćnu energiju. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje struje samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 44 odsto, tako da oni iznose oko 72.000 dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva.

Najveće troškove za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Za nabavku energenata ili energije potrebne za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 133.000 dinara za električnu energiju, 122.000 dinara za propan butan gas, a 85.000 dinara za lož ulje.

U odnosu na prethodnu godinu niže su jedinične cene lož ulja za 29 odsto, i propan butan gasa za četiri procenta. Ostale cene nisu bitno promenjene.

Agencija savetuje građane da pri izboru načina grejanja potraže pomoć stručnjaka, a ukoliko su u mogućnosti da izoluju svoj stambeni prostor i promene prozore. Prilikom kupovine novih peći i kotlove, kako ističu, treba izaberati one koje su energetski što efikasniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna