ONLAJN O BUDžETU SA MMF: Počinju sastanci sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda

V. N.

05. 10. 2020. u 06:30

ОНЛАЈН О БУЏЕТУ СА ММФ: Почињу састанци са мисијом Међународног монетарног фонда

Foto arhiva

MISIJA Međunarodnog monetarnog fonda od danas pa do 16. oktobra imaće onlajn sastanke sa srpskim vlastima, a teme će biti ocena trenutne finansijske situacije u zemlji, mogući nastavak aranžmana sa tom finansijskom organizacijom, ali i budžet za 2021. godinu.

Ovo je poslednja misija u okviru tekućeg aranžmana Srbije sa MMF, poznatijeg pod nazivom "Čuvarkuća", koji je potpisan u julu 2018. godine i koji podrazumeva savetodavnu, a ne finansijsku pomoć te međunarodne finansijske organizacije.

Iz Ministarstva finansija za Tanjug su ranije rekli da zasada nije bilo pregovora sa predstavnicima MMF oko novog aranžmana. Potpisivanje takvog aranžmana i potencijalni reformski ciljevi u okviru njega biće diskutovani tokom predstojeće misije, navode iz Ministarstva.

Pored te teme, na sastancima sa MMF razgovaraće se, kažu u ministarstvu, i o nekolicini reformskih ciljeva koji su na putu ka ispunjenju do isteka samog programa, odnosno do januara 2021, a diskutovaće se i o trenutnoj finansijskoj situaciji u zemlji. Šef Kancelarije MMF u Srbiji Sebastijan Sosa ranije je izjavio da će se razgovarati i o ekonomskom razvoju, efikasnosti mera primenjenih kao odgovor na pandemiju virusa korona, napretku u ključnim strukturnim reformama, uključujući upravljanje fiskalnim rizicima i upravljanje društvenim preduzećima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)