ZVANIČNI PODACI: Koliko građani Srbije pričaju fiksnim telefonom

V.N.

21. 09. 2020. u 12:20

ЗВАНИЧНИ ПОДАЦИ: Колико грађани Србије причају фиксним телефоном

Foto arhiva

GRAĐANI Srbije su u drugom kvartalu ove godine razgovarali mobilnim telefonom u proseku 7,4 minuta dnevno i 3,9 minuta fiksnim telefonom, pokazuje izveštaj RATEL o tržištu elektronskih komunikacija.

Broj pretplatnika u fiksnoj telefoniji u drugom kvartalu se nije promenio u odnosu na prethodni, dok je ostvareni saobraćaj bio u blagom porastu.

Oko 2,42 miliona pretplatnika fiksne telefonije pričalo je oko 860 miliona minuta, a pretplatnik fiksne telefonije u proseku je razgovarao 3,9 minuta dnevno.

Nije se promenila ni struktura pretplatnika, pa su i u drugom kvartalu 88 odsto pretplatnika činila fizička lica, odnosno privatni korisnici. Oni su najviše razgovarali sa pretplatnicima u zemlji, a udeo tih razgovora u ukupnom saobraćaju iznosio je 95 odsto.

INTERNET

ZANIMLjIVO je da je u drugom kvartalu povećana količina prenetih podataka preko mobilne mreže i iznosila je 109,5 miliona gigabajta. To znači da je korisnik mobilnog širokopojasnog pristupa dnevno u proseku trošio oko 199 megabajta, odnosno oko šest gigabajta mesečno.

Sa fiksnih telefona najčešće su pozivani pretplatnici fiksne mreže.

Kada je reč o mobilnoj telefoniji, u drugom tromesečju ove godine oko 8,1 milion aktivnih korisnika usluga mobilne mreže razgovaralo je oko 5,5 milijardi minuta u domaćem i međunarodnom saobraćaju i poslalo oko 1,2 milijarde SMS poruka.

Mobilni korisnici su u proseku dnevno razgovarali po 7,4 minuta i slali po 1,6 SMS poruka. U tom periodu je zabeležen pad broja aktivnih korisnika i to za gotovo tri odsto u odnosu na prvo ovogodišnje tromesečje.

Sa mobilnih telefona, najčešće su pozivali brojeve u istoj mobilnoj mreži u kojoj su i oni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

drLaki

21.09.2020. 19:19

Kako da se smanji broj pretplatnika fiksne, kada je Telekom vezao internet i TV sa fiksnim. Pa ko nije u mogucnosti da koristi nekog drugog provajedera, ne mora ni da koristi fiksni, ali mora da ga placa. PS: Ljudi bi radije uzeli vece brzine interneta (skuplji box) , a da ne placaju fiksni.