MALI: Tražiće se kompromisno rešenje za visinu minimalca

E.B.T.

28. 08. 2020. u 14:24

МАЛИ: Тражиће се компромисно решење за висину минималца

Foto: Tanjug

VLADA Srbije će do kraja naredne nedelje izaći sa predlogom o visini minimalne zarade za 2021. godinu, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je istakao da će se tražiti kompromisno rešenje kojim će, u trenutnoj krizi izazavanoj pandemijom, biti zadovoljni i radnici i poslodavci.

- Cela ekonomija globalno, a ne samo Srbija, u krizi je i zato moramo biti oprezni i pametni - objasnio je Mali. - Radimo analize i Vlada će do kraja naredne nedelje izaći sa predlogom minimalne zarade, pa ćemo na kraju sesti i sa poslodavcima i sindikatima da nađemo kompromis.

Prema njegovim rečima minimalna zarada u glavi građana Srbije znači da se životni standard poboljšava, ali da s druge strane, treba imati u vidu i interese poslodavaca, jer preveliko povećanje minimalca vodi u sivu zonu i otpuštanje radnika. Zbog toga je, kako ističe, balans veoma važan.

- Ja se minimalnom zaradom bavim poslednje dve godine, uvek smo nalazili dobro i kompromisno rešenje, tako da nemam sumnju da ćemo naći i ove godine - naveo je ministar.

Mali je podsetio da je prošle godine minimalna zarada povećana za najveći apsolutni iznos od 3.000 dinara, i da sada iznosi 30.022 dinara.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta zvanično su u utorak, 25. avgusta, počeli pregovore o visini minimalne zarade za 2021. godinu. Na sastanku su sindikati zatražili da minimalna zarada bude u iznosu minimalne potrošačke korpe od 37.500 dinara, a poslodavci da rast minimalca ne padne na teret privrede.

Na skupu su bili pregovarački timovi Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost, Unije poslodavaca Srbije, kao i Ministarstva za rad i Ministarstva finansija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)