DOLAR SMANJIO SRPSKI MINUS: Američka valuta trenutno u padu, a time i deo našeg javnog duga

S. BULATOVIĆ

22. 08. 2020. u 08:37

DOLAR nastavlja da pada, pa i u odnosu na našu valutu.

ДОЛАР СМАЊИО СРПСКИ МИНУС: Америчка валута тренутно у паду, а тиме и део нашег јавног дуга

Foto: P. Milošević

Poslednjih dana vrednost mu je ispod sto dinara. Samim tim trenutno pada i vrednost srpskog javnog duga, odnosno dela indeksiranog u ovoj valuti. S obzirom da dolar često oscilira, ekonomisti uveravaju da je dobro što smo poslednjih nekoliko godina smanjili svoje obaveze vezane za njega.

Srbija, na nivou opšte države, poslednjeg dana juna dugovala je ukupno 27,2 milijarde evra. Najveći deo obaveza je vezan za evropsku valutu - 47,7 odsto. U dolarima dugujemo 5,2 milijarde - što je 17,1 odsto. Za američku valutu najveći deo našeg javnog duga bio je vezan 2016. godine - trećina svih obaveza. A on je baš tada bio na rekordnim vrednostima - premašivao je 108 dinara.

- Mi smo poslednjih godina restrukturirali zaduženja u dolarima, kako bismo smanjili rizik od njegovih oscilacija - objašnjava ekonomista Ivan Nikolić. - U slučaju jačanja dolara rastao je naš javni dug, iako to nije imalo veze sa nama. Naše transakcije su u dinarima i evrima. Jedino se energenti plaćaju u dolarima. Država je u poslednje tri do četiri godine, emisijom evroobveznica i prevremenom otplatom dela kredita, smanjila oslanjanje na američku valutu. I dobro je da je to uradila. U ovom momentu dolar slabi, pa je povoljan efekat, ali često imamo periode jačanja ove valute. U tom slučaju bi njegove oscilacije mogle da poremete spoljnu poziciju Srbije.

Stručnjaci veruju da je nekoliko razloga slabljenja dolara. Američka ekonomija se suočava sa posledicama pandemije kovida 19, pritiska je jačanje kineske privrede, a i slede izbori.

BERZA PAMTI

OSCILACIJE dolara direktno utiču na cene berzanske robe. Kako objašnjava Ivan Nikolić, u momentu kada on slabi, eventualni rast vrednosti te robe se neutrališe. Zlato trenutno beleži rekordnu vrednost. Njegovo poskupljenje osećamo manje, jer je istovremeno oslabio dolar u kom se ono obračunava.

- Tu je više faktora koji verovatno utiču - smatra Nikolić. - Sustizanje Kine, negativni efekti korone, ali i izborne tenzije. Iščekuje se njihov ishod i mere koje će slediti.

Foto: "Novosti"

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!