VAŽNO ZA GRAĐANE SRBIJE: Ako ste uzeli moratorijum, ove stvari morate da znate

S. BULATOVIĆ

20. 08. 2020. u 13:28 >> 13:28

PAUZU u otplati kredita, ali i obaveza na dozvoljeno prekoračenje, pa i dospelih rata posle provučenih kartica ovog puta iskoristilo je 82 odsto dužnika.

ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Ако сте узели мораторијум, ове ствари морате да знате

Foto: N. Fifić

Ovo su podaci Narodne banke Srbije, na osnovu informacija koje su im dostavile banke. Poček je prihvatilo 69 odsto dužnika pravnih lica i 82 odsto dužnika građana, što je nešto manje nego prilikom prvog moratorijuma. Da je i ova mera usvojena sa razlogom i u pravom trenutku, za centralnu banku govori činjenica da je novi moratorijum na obaveze prema bankama prihvatilo gotovo - 2,3 miliona dužnika.

Odlukom Narodne banke Srbije, klijentima banaka omogućen je još jedan zastoj u otplati obaveza koje dospevaju od 1. avgusta zaključno sa 30. septembrom 2020. godine, kao i zastoj u otplati neizmirenih rata pristiglih u julu. Šansu u prvom moratorijumu, tokom marta, izabralo je 91 odsto dužnika - od toga 84 odsto dužnika preduzeća i 91 odsto građana.

- Nakon prestanka moratorijuma, banka je dužna da sačini novi plan otplate produžen za period trajanja moratorijuma - objašnjavaju u NBS. - Plan otplate mora biti sačinjen na način kojim se obezbeđuje potpuna informisanost dužnika o svim elementima obaveza i načina njihovog izmirivanja. Banka je dužna da svim dužnicima koji su koristili moratorijum, ako je to primenjivo s obzirom na vrstu konkretnog proizvoda, dostavi novi plan otplate putem elektronske ili redovne pošte, bez dodatnih troškova za dužnika.

Po prestanku moratorijuma, kako napominju u NBS, redovna kamata, obračunata na način propisan Odlukom o privremenim merama za banke radi ublažavanja posledica pandemije kovid 19, ravnomerno se raspoređuje na period otplate kredita i drugih proizvoda i ne pripisuje se glavnici duga. Period otplate se produžava za period trajanja moratorijuma. Nakon dostavljanja plana otplate, dužnik može, u roku od sedam dana po dostavljanju pomenutog plana da se opredeli oko načina otplate glavnice i kamate.

U Udruženju banaka nedavno su objašnjavali da svi koji su se opredelili za poček, po isteku dva meseca imaju tri opcije za podmirenje obaveza. Prva je da se redovna kamata linearno rasporedi na ostatak duga, a da se vremenski period kredita produži za 60 dana. U tom slučaju, ako je reč o stambenom kreditu čija je mesečna rata oko 300 evra, ona će posle moratorijuma biti uvećana za oko 700 dinara. Druga varijanta je da građani plate samo kamatu, a da se za 60 dana produži kredit. Poslednja mogućnost je da, posle pauze, i pauzirane rate i kamatu plate - odjednom.

STALNA KONTROLA ODLUKE

NARODNA banka Srbije kontinuirano vrši nadzor nad primenom navedene odluke i analizira eventualne promene u ponašanju dužnika tokom trajanja i ovog moratorijuma - ističu u NBS. - Narodna banka Srbije neprekidno prati situaciju u finansijskom sektoru, kao i stanje na celokupnom domaćem i međunarodnom tržištu i blagovremeno preduzima sve potrebne aktivnosti kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje finansijskog sistema i održala njegova stabilnost i u što većoj meri ublažili negativni efekti pandemije po građane i privredu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NE KUPUJTE NAJSKUPLJE KREME: Dr Dokmanović u podkastu „Novosti“ otkriva – Kako se negovati i kada je vreme za anti age tretmane (VIDEO)