UNIŠTEN DEPO SEMENA BIKOVA: Propast stočarsko-veterinarskog centra Krnjača, jednog od najstarijih u Evropi

J. SUBIN

subota, 08. 08. 2020. u 12:00

УНИШТЕН ДЕПО СЕМЕНА БИКОВА: Пропаст сточарско-ветеринарског центра Крњача, једног од најстаријих у Европи

AP Photo

NA Stočarsko-veterinarski centar Krnjača, jednu od najstarijih laboratorija u toj oblasti u Evropi, stavljen je katanac.

 Nemar je ujedno razlog i što je u ovoj ustanovi uništen depo semena bikova, od oko 500.000 doza, čija se vrednost procenjuje na više od milion evra. Niko od nadležnih, međutim, ne želi da komentariše ovu situaciju, koja očigledno nije nastala preko noći, već je propadanje, navodno, započeto još pre nekoliko godina. Ni nekadašnji radnici centra ne žele da pričaju javno.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, iza čitave priče o propadanju stoji pokrenuti privatni biznis, jednog od direktora ovog centra, ali i zemlja, navodno oko 100 hektara, kojom upravlja Institut za veterinarstvo Beograd, a nalazi se na izuzetno atraktivnoj lokaciji. U Institutu nisu hteli da komentarišu ove navode, ali ni situaciju sa SVC Krnjača.

- Kolaps je počeo oko 2013. godine sa dolaskom novog rukovodstva - rekao nam je jedan od bivših radnika. - Uništen je centar koji je bio na zavidnom nivou. Bili smo izvozna firma, imali dobre plate, u rangu sa evropskim primanjima. Niko nije imao sluh za propadanje centra, apelovali smo resornom ministarstvu da se to ne upropasti, da treba da se razmišlja o genetici životinja, na kraju i o samim radnicima, ali niko nije hteo da nas sluša.

Centar je u jednom momentu zbog dugovanja ostao i bez struje, što je, čini se, bilo i presudno za uništavanje banke semena. I dok pojedini zaposleni ističu da je strmoglavo urušavanje počelo 2013. godine, u izveštaju o poslovanju, iz poslovnih knjiga se može zaključiti da propast počinje 2016. godine. Svaka naredna godina bila je gora od prethodne.

Osim što Centar sada duguje plate zaposlenima, novac čekaju i dobavljači. Radnici naslućuju da se sprema rasprodaja imovine i mašina, zbog atraktivne lokacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Banacanin

09.08.2020. 09:19

@gedža - На жалост као и свугде нико неће бити одговоран, крив ће бити радник што се бунио!

Banat

09.08.2020. 19:58

Pored pančevačkog puta je dugo stajala tabla da se prodaje"njihovo"zemljište iako svi znaju da su te OTETE parcele predviđene da se,kao restitucija,vrate njihovo pravim vlasnicima i njihovim naslednicima-meštanima Ovče!To je bilo jedno veliko leglo lopovluka i kriminala,ali podržano/iz interesa/od ljudi na najvišim položajima,a koji su i svoju decu tu zapošljavali kao kontrolu da lopovu neko nešto ne uskrati!!!Čudi me kako ih Nedimović nije pročitao.Što se tiče semenskih doza,to je tek bio OGROMAN KRIMINAL i biznis počevši od ovog Instituta pa do raznoraznih veterinara i"veterinarskih službi"u nabavci,transportu,primeni i naravno naplati...u celoj Srbiji!

Tvor 001

09.08.2020. 23:25

@Banat - Banat u pravu si 100 '/, sve pravna povezana marina,l'olivo.Sada neka veterinari prave relax....ali resto zivota neka semene svojim semenom krave.Nista neka murija dobro stisne Sefa veterine i mora propevati.Jasno kao Dan fa on sve mora znati