BRNABIĆ O ZAPOSLENOSTI: Imamo stabilan broj zaposlenih, 1,6 posto više nego lane - najviše u auto-industriji

Tanjug

02. 08. 2020. u 13:09 >> 13:50

БРНАБИЋ О ЗАПОСЛЕНОСТИ: Имамо стабилан број запослених, 1,6 посто више него лане - највише у ауто-индустрији

Foto Tanjug

UPRKOS krizi Srbija ima stabilan broj zaposlenih i u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prošle, beleži se veći broj zaposlenih za 1,6 odsto, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je na konferenicji za novinare rekla da ohrabruje to kako se ponaša tržiste rada, budući da je ovo najveća kriza koju svet pamti.

Rekla je da privreda Srbije u prvom kvartalu bila najbolje rastuća u Evropi sa rastom od pet odsto, a da su iza nas bile Irska, Turska, Rumunija, Crna Gora, Litvanija...

"U drugom kvartalu ove godine mi smo druga najbrze rastuća ekonomija u Evropi, Litvanija je u drugom kvartalu bolja od Srbije, imala je manji pad od 3,1 odsto, mi smo imali pad od 6, 5 odsto, a posle nas je Letonija sa 9,6 odsto...", rekla je premijerka.

Ona je istakla da se iz svega toga vidi zašto su to dobre vesti i zašto treba da se ponosimo rezutatima, jer se pokazalo da odgovoran i naporan rad, disciplina i vera u Srbiju i ogromno poverenje koje imaju strani investitori daju to za pravo.

"Nismo imali nijedno otkazivanje stranih direktnih investicija i ohrabruje to da ćemo u u septembru i oktobru imati postavljanje kamena temeljca za nove pogone. Svi indikatori pokazuju da ćemo, ako ovako nastavimo, imati dobar rezultat", rekla je Brnabić.

ČAK 94 % PRIVREDNIKA NE OČEKUJU SMANJENJE ZAPOSLENIH

U drugom kvartalu 2020. godine 72 odsto anketiranih firmi ostavrilo je povećan ili isti obim investicija, gotovo 56 odsto planira investicije u trećem kvartalu, a čak 65 odsto planira veći obim investicija u trećem kvartalu ove godine u odnosu na drugi kvartal, kaže predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da raduje što je anketa koju je sprovela PKS o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata u Srbiji pokazala i da čak 94 odsto anketiranih kompanija ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u trećem kavratalu.

Navela je da u tom smislu i država ima dodatne programe podrške na kojima se radi, uključujući program “Moja prva plata”, dodatne prekvalifikacije, izgradnju regionalnih trenitng cenatara umesto centara za obuke, kao i prošisrenje obuhvsta reforme sezonskog zapošljavanja za koju kaže da je dala odlične rezultate u poljoprivredi.

Tako je u planu, dodaje, da reforma sozonskog zapošljavanja obuhvati ugostiteljstvo i turizam, građevinu i neke druge sektore.

“Trudimo se da budemo fleksibilni i izađemo u susret i zaposlenima i poslodavcima. Nastavićemo komunikaciju sa privredom i poslovnim asocijacijama”, rekla je predsednica Vlade.

Čestitala je svim građanima i privrednicima na tome što se bore zajedno sa Vladom i što imaju veru u Srbiju, te poručila da im Vlada ostaje na usluzi.

Naglasila je i da svi treba da poštuju mere prevencije kako bismo što brže stavili situaciju pod kontorlu u vezi sa virusom korona.

“Time ćemo brže napredovati, ali to zavisi i od oporavka ekonomije EU, pre svih Nemačke i Italije”, navela je Brnabić.

NAJVEĆI RAST ZAPOSLENIH U PROIZVODNJI MOTORNIH VOZILA

Najveći rast u broju registrovanih zaposlenih u drugom kvartalu godine beleži se u oblasti proizvodnje motornih vozila - 21,1 odsto i to govori da postoji veliko poverenje investitora u Srbiju, rekla je danas predsednica Vlade Ana Brnabić.

"Oni nisu napuštali Srbiju zbog krize, imamo kompanije koje su nastavile investicije u Srbiju i kompanije koje će tek krenuti da grade svoje pogone. U odnosu na 2019, ovo je godina kada su se neke investicije završile i ljudi su otvarali radna mesta“, rekla je Brnabić i kao primer navela kompanuju Magna u Aleksincu.

Što se tiče rasta broja zaposlenih, ona je navela da se beleži rast od 17,1 odsto u oblasti računarskog programiranja i da kompletna IT industrija beleži blagi rast od 4, 5 odsto.

Postoje najave za još neke investicije i to je razlog za optimizam, rekla je Brnabić.

U rudarstvu se takođe, kako je navela, beleži rast od 11, 9 odsto zahvaljujući, pre svega, investicijama „Ziđina“ i projektu“ Čukaru Peki“.

Istakla je da je grupacija Rio Tinto odobrila 200 miliona dolara za studiju izvodljivosti u narednih 16 meseci, što je, naglašava, velika stvar u ovakvoj krizi.

I u građevinarstvu se beleži rast, 10,1 odsto, jer je nastavljeno sa ulaganjima, rekla je Brnabić.

"Vidi se da postoji poverenje u ekonomiju Srbije i našu zemlju generalno", zaključila je premijerka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

veselnik

02.08.2020. 13:59

Taj "rast zaposlenosti" od 1.6% je rezultat prijavljivanja radnika na crno, za uzimanje beneficija. I dalje se barata samo sa brojem EVIDENTIRANIH na birou, gde nije nezaposlen svako sa bilo kakvim prihodom od rada, a ne sa radnim odnosom. Tako ostaje "nesvrstanih", neprijavljenih i fakticno nezaposlenih, 30-40% radno sposobnih drzavljana Srbije, a zvanicna nezaposlenost je samo oko 10%. Tu cinjenicu potvrdjuje evidencija NBS, gde je registrovano oko 50% zaposlenih, od ukupnog broja radno sposobnih.