NA NEKIM PUMPAMA GORIVO JEFTINIJE I OD "ZAMRZNUTOG": Ograničenu cenu derivata naftni sektor ne može još dugo da izdrži

E. B. TALIJAN

17. 02. 2022. u 10:13

NA pojedinim pumpama bazna goriva ovih dana mogu da se nađu za 2,1 do 3,1 dinar jeftinije od maksimalnih cena koje je Vlada propisala. Tako se, na nekim stanicama litar bezolovnog benzina prodaje i za 167,9, a evrodizela za 176,9 dinara.

НА НЕКИМ ПУМПАМА ГОРИВО ЈЕФТИНИЈЕ И ОД ЗАМРЗНУТОГ: Ограничену цену деривата нафтни сектор не може још дуго да издржи

Foto I. Marinković

Međutim, ovo nije tako česta pojava, jer se gotovo sve pumpadžije drže maksimalno definisanih cena. Podsetimo, to je 171 dinar za evropremijum BMB sa 95 oktana i 179 za evrodizel. U delu javnosti je pogrešno protumačeno da "zamrzavanje" važi za sve vrste derivata, međutim, ograničenje se odnosi isključivo na ove dve vrste, a za ostala goriva se cena formira slobodno na tržištu.

Rekordna cena nafte na svetskoj berzi utiče na veliko poskupljenje derivata, što se direktno odražava i na poskupljenje ostalih vrsta robe i usluga. Zato je Vlada donela Uredbu o ograničenju cena baznih goriva, čija primena je počela 12. februara, a važiće 30 dana.

Stručnjaci ukazuju da ova mera ne bi trebalo da traje duže od najavljenog perioda, jer će skok sirove nafte da se "prelije" na teret maloprodavaca. U danu kada je doneta uredba, cena crnog zlata, marke "brent" koštala je 91 dolara za barel. U međuvremenu je premašila 96 dolara, da bi u sredu u ranim jutarnjim časovima pala na 93.19 dolara, kada je Rusija objavila delimično povlačenje svojih trupa u blizini granice sa Ukrajinom.

Zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Bora Tatić ocenjuje da to što se na pojedinim pumpama u Srbiji može naći jeftinije gorivo od propisanih maksimalnih cena pokazuje da ima još malo prostora za njihovo snižavanje kod pojedinih trgovaca koji još imaju neke zalihe.

- Mera Vlade može da se izdrži na kraći rok, ali ukoliko bi ograničenje potrajalo duže došlo bi do problema - navodi Tatić. - Cena sirove nafte je osnov za sve, ali to što ona sada raste ne odražava se odmah na tržištu. Za to je potrebno neko vreme, jer i rafinerije raspolažu određenim zalihama.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, takođe, smatra da uredba o ograničavanju cene goriva ne treba da traje duže od ovog perioda na koji je doneta.

- Sve promene na globalnom tržištu i eventualni skok cene nafte istrpeće maloprodaja derivata - objašnjava Mićović. - Tih 30 dana može da se izdrži, ali važno je da u tom periodu posmatramo šta se dešava i da takva mera ne traje duže od toga, jer bi u suprotnom moglo da dođe do velikih problema u funkcionisanju.

NAJPOVOLjNIJE U POLjSKOJ

SRBIJA nije jedina zemlja koja je ograničila maksimalne cene naftnih derivata.

- U Hrvatskoj je takva mera već treći mesec aktuelna, a zamrznute se cene i u Mađarskoj - kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije. - Poljska trenutno ima najpovoljnije cene goriva u Evropi, jer je PDV na promet goriva smanjen sa 20 na osam procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali: Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)