UDRUŽIVANJE SPAS ZA POLJOPRIVREDU: Održan okrugli sto o zadrugarstvu

B. Ca.

01. 02. 2022. u 17:59

ŠANSA za opstanak najvećeg broja porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, kojih je u Srbiji 570.000, je udruživanje. Ovo je izjavio ministar za brigu o selu Milan Krkobabić na Okruglom stolu na temu zadrugarstva, koji je danas održan u okviru Zimskih susreta poljoprivrede na Zlatiboru.

УДРУЖИВАЊЕ СПАС ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ: Одржан округли сто о задругарству

ministarstvo za brigu o selu

- Očekujem da ćemo u narednom periodu pristupiti sistematično, ali i sistemski – celovito. Fiskalna politika, investiciona politika, znanje i edukacija, udruženi domaćini – to skupa daje rezultat. Uspešna zadruga daje uspešno selo, a uspešno selo uspešnu Srbiju  -rekao je Krkobabić.

Na Okruglom stolu „Zemljoradničko zadrugarstvo - stanje, potrebe i mogućnosti razvoja“, u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Nacionalnog naučnog društva za poljoprivrednu tehniku i Zadružnog saveza Vojvodine učestvovali su i predsednici Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, profesori poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, direktori i članovi zadruga i poljoprivrednici.

Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov-Bizonj istakla je da zadruge daju doprinos budžetu Republike Srbije, doprinose ekonomskoj održivosti svojih zadrugara a time i održivosti sela. Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović rekao je da je zadrugarstvo u usponu i da je u narednom periodu u planu formiranje zadružnog fonda, povećanje broja zadrugara i što veća sinergija sa strukom i naukom.

Na skupu je posebno istaknuto da je od 2017. godine za zadrugarstvo iz programa podrške zadrugama "500 zadruga u 500 sela“ Kabineta ministra Krkobabića, a koji je sada nastavilo da sprovodi Ministarstvo za brigu o selu, izdvojeno 2,2 milijardi dinara za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj 207 novoosnovanih i starih zemljoradničkih i poljoprivrednih zadruga na čitavoj teritoriji Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)