VREDNOST KRIPTOVALUTA TONE: Bitkoin izgubio 50 odsto vrednosti, ni druge valute ne izgledaju mnogo bolje

Novosti online

23. 01. 2022. u 01:15

NAJVEĆA svetska digitalna imovina bitkoin u jednom trenutku pala je na 34.350 dolara, prema podacima platforme Koinmarketkapa, što je skoro polovina maksimalne vrednosti koju je dostigao u novembru prošle godine kada se trgovao za skoro 68.000 dolara.

ВРЕДНОСТ КРИПТОВАЛУТА ТОНЕ: Биткоин изгубио 50 одсто вредности, ни друге валуте не изгледају много боље

Foto: Depositphotos

Nakon velikog pada u četvrtak uveče, kada su neke od najjačih kriptovaluta izgubile i više od 10 odsto svoje vrednosti, i delimične stabilizacije tokom petka, u subotu ujutru nastavio se loš trend za digitalni novac.

Ovaj pad „zbrisao“ je više od 600 milijardi dolara tržišne vrednosti bitkoina, dok je sa celog kripto tržišta „nestalo“ više od jednog biliona dolara, prenosi Blumberg računicu kompanije „Bispok investment grup“.

Kao jedan od razloga za nagli pad vrednosti kriptovaluta navodi se najava administracije SAD da bi sledećeg meseca mogla da bude objavljena početna vladina strategija za digitalnu imovinu, i da će od saveznih agencija biti zatraženo da procene rizike i mogućnosti koje ona predstavlja.

Pojedini analitičari očekuju dalji pad kriptovaluta, pa su se pojavile i prognoze da bi nakon eventualnog smanjenja vrednosti do 30.000 dolara moglo da se dogodi drastično urušavanje bitkoina, čija bi cena mogla da padne sve do 10.000 dolara.

Tokom poslednja 24 sata najpoznatija kriptovaluta izgubila je više od šest odsto svoje vrednosti, dok je u proteklih nedelju dana cena smanjena za 16 procenata.

Trenutna cena bitkoina je 35.900 dolara, a tržišna kapitalizacija je nešto manja od 683 milijarde dolara.

Iter, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, potonuo je za 24 sata skoro 10 odsto, na 2.490 dolara. Pad u proteklih nedelju dana iznosio je oko 24 procenata, a tržišna kapitalizacija je na nivou od 299 milijardi dolara.

I sve ostale vodeće digitalne valute nalaze se „u crvenom“, pa su tako gubitke u protekla 24 sata zabeležili solana (14,70 odsto), BNB (11 odsto) i kardano (8,17 odsto). polkadot je izgubio 13,74 odsto vrednosti, a Tetera 13,29 procenata.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost