NA PRETRAZI I DRŽAVNE FIRME: Od juče javno dostupna baza podataka o preduzećima koja su u vlasništvu Srbije

S. B.

28. 12. 2021. u 09:46

NA spisku su i svi akcionari "Dunav osiguranja". Uz državu, koja drži čak 93,59 odsto kompanije, još je 20 firmi i institucija. Među njima su Saobraćajni fakultet, "Srbija Ziđin", "Politika" a. d., FAP... Od juče je javno dostupna jedinstvena baza podataka o firmama u kojima Republika Srbija ima vlasništvo. Deo je Registra privrednih subjekata, koji vodi APR.

НА ПРЕТРАЗИ И ДРЖАВНЕ ФИРМЕ: Од јуче јавно доступна база података о предузећима која су у власништву Србије

Agencija za privredne registre / Foto N. Skenderija

Dostupni su podaci za 314 državnih preduzeća i evidencija će se automatski ažurirati. Pomoćnik ministra privrede Dubravka Drakulić istakla je da je ovo prvi korak u ispunjenju Akcionog plana u okviru Strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine.

- Opšti cilj Strategije ogleda se u održivom i efikasnom upravljanju privrednim subjektima u vlasništvu države, što odražava posvećenost Vlade reformi ove oblasti, povećanju koristi od državnog vlasništva za građane, kao i ostvarivanju strateških i razvojnih ciljeva i zaštite opšteg interesa Republike Srbije - rekla je Dubravka Drakulić. - Započeta reforma javnih preduzeća će se nastaviti na sveobuhvatan način i proširiti, što će predstavljati važnu polugu u razvoju sveukupne ekonomije Republike Srbije. Baza podataka koju smo danas predstavili omogućiće dostupnost mnogih podataka do kojih se do sada dolazilo na teži način, ali i predstavlja još jedan korak u digitalizaciji privrede.

Direktor APR Milan Lučić naveo je da ova institucija trenutno vodi deset registara.

- Zajedno sa resornim ministarstvom napravili smo Elektronsku evidenciju privrednih subjekata u kojima Republika Srbija ima vlasništvo - rekao je Lučić. - U okviru evidencije se objavljuje pregled poslovnih podataka, pravni status i procenat učešća države u vlasništvu privrednih subjekata, podaci o osnivanju i promenama registrovanim u tim i drugim subjektima...

STRATEGIJA UPRAVLjANjA

STRATEGIJA državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine, izrađena uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj - napominju u Ministarstvu privrede. - Predstavlja jedinstveni akt koji pruža stratešku viziju i uputstva u vezi sa ciljevima vlasničkog upravljanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!