DANAS, SUTRA I PREKOSUTRA ISPLAĆUJEMO 20 EVRA: Ministar Mali - Svako obećanje ispunjeno u dan, u dinar

Novosti onlajn

07. 12. 2021. u 10:48

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da je jutros počela isplata 20 evra, u okviru trećeg paketa pomoći privredi i građanima, kako bi se umanjile negativne posledice virusa korona.

ДАНАС, СУТРА И ПРЕКОСУТРА ИСПЛАЋУЈЕМО 20 ЕВРА: Министар Мали - Свако обећање испуњено у дан, у динар

Foto: SNS

- Danas, sutra i prekosutra isplatićemo po 20 evra na račune 5.801.759 građana Srbije. Svi koji su se prijavili za 30+30 evra dobiće novac, a među njima je i 99.157 građana koji su se naknadno prijavili za 20 evra. Novac danas leže na račune svih penzionera, onih koji primaju socijalnu pomoć i licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. Novac sutra uplaćujemo na račune 2,3 miliona građana, a prekosutra na račune preostalih 1,75 miliona prijavljenih - rekao je Mali gostujući na RTS-u.

On je napomenuo da se ispunjava svako obećanje koje je dato, u dan i u dinar. „Ove godine građane smo pomogli sa 30+30 evra, a u septembru smo isplatili i 50 evra na račune penzionera. Uplatili smo i 60 evra za nezaposlene. Naše sugrađane sa Kosova i Metohije pomogli smo sa 100 evra, plus 100 evra ako su nezaposleni. Ispunili smo i sve obaveze prema privredi i zato mogu da kažem da smo zadovoljni postignutim rezultatima“, naveo je on.

Objasnio je da je najvažniji makroekonomski pokazatelj stopa rasta naše ekonomije i istakao da će uz prošlogodišnji mali pad od 0,9 odsto, i ovogodišnju stopu rasta od preko sedam procenata, Srbija kumulativno ostvariti jedan od najboljih rezultata u Evropi.

- Mi ostvarujemo najbolje rezultate u ekonomiji, pobeđujemo u vreme pandemije, u vreme najveće ekonomske krize ikada i to je veliki uspeh građana Srbije. Mi se mnogo brže nego što je bilo ko očekivao približavamo standardu razvijenih zemalja, pogotovo onih koje su dugo članice Evropske unije. To je veoma važno. Ako pogledate našu politiku u poslednjih par godina, usmereni smo ka kapitalnim investicijama. Kao što je i predsednik Aleksandar Vučić obećao – mi gradimo deset auto-puteva i brzih saobraćajnica. Nijedna zemlja u Evropi to ne radi, a s druge strane, naša politika, uprkos pandemiji, usmerena je ka podizanju životnog standarda građana - rekao je Mali.

Podsetio je da je 2012. godine prosečna plata bila 329 evra, i rekao da se očekuje da na kraju decembra bude 610-615 evra.

- Ako pogledate budžet za narednu godinu, planirano je povećanje penzija za 5,5 odsto po švajcarskoj formuli. U februaru će biti isplaćeno dodatnih 20.000 dinara za penzionere. Ukoliko posmatramo masu za penzije za sledeću godinu, to je povećanje od čak 11,2 odsto. Povećavamo plate u javnom sektoru u proseku za 7,3 procenta, odnosno osam odsto za pripadnike vojske, za zdravstvene radnike i zaposlene u socijalnim ustanovama, a sedam odsto za ostale zaposlene u javnom sektoru, i to sve kreće od 1. januara sledeće godine. Takođe, minimalna zarada će od tog datuma biti 300 evra, pošto je predviđeno povećanje od 9,4 odsto. Pre samo desetak godina minimalna zarada je bila 15.700 dinara - istakao je Mali. Ministar finansija je rekao da će ove godine udeo javnog duga u BDP-u biti 58,2 odsto, a da će sledeće godine biti 55,5 procenata.

- Juče na kraju dana, pre isplate 20 evra, imali smo 298 milijardi dinara na računu, što je preko 2,5 milijarde evra. To znači da smo u potpunosti likvidni i stabilni - naveo je on i naglasio da stopa nezaposlenosti od 10,5 odsto govori o tome da su preduzete dobre mere. Na kritike da se novac isplaćuje jer su izbori sledeće godine, Mali je upitao - ako je to tačno, zašto je pomoć organizovana i prošle i ove godine.

- Ne radimo zbog izbora stvari koje su važne za građane, već godinama unazad sprovodimo ekonomsku politiku koja za cilj ima rast privrede i standarda. Sprovedene mere bile su predviđene za umanjenje negativnih posledica virusa korona. Mi iz ove krize izlazimo sa mnogo manjim posledicama od razvijenih zemalja - napomenuo je on.

Ministar je rekao da je demografija tema broj jedan u Srbiji, i istakao da će od 1. januara 2022. godine za svako prvorođeno dete država isplatiti po 300.000 dinara. Kako je objasnio, narednih dana biće predstavljen kompletan paket mera za drugo, treće dete, kao i model pomoći kredita za stan.

- Sve što radimo ništa ne vredi ako ne bude više dece u našoj zemlji. Iz prihoda koji nam dolaze u budžet mi ćemo finansirati 300.000 dinara za svako prvorođeno dete i to sa velikim zadovoljstvom. Najvažniji cilj je da u našoj zemlji imamo što veći broj dece - zaključio je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SOLIDARNOST NA DELU: Jedna od osnovnih vrednosti za uspostavljanje mira i pravde u svetu