ZAMRZAVANJE CENE ZAŠTITILO PRIVREDU: Za kompanije je značajna odluka da do kraja godine ne poskupi struja

E. B. TALIJAN

04. 12. 2021. u 10:00

ZAMRZAVANjE cena struje na komercijalnom tržištu u značajnoj meri je zaštitilo srpsku privredu od divljanja na energetskim berzama, koje u ovom trenutku dostižu iznos i do 300 evra po megavat-satu. Ovo je u petak izjavio direktor snabdevanja u "Elektroprivredi Srbije", Radovan Stanić.

ЗАМРЗАВАЊЕ ЦЕНЕ ЗАШТИТИЛО ПРИВРЕДУ: За компаније је значајна одлука да до краја године не поскупи струја

Foto Promo

Odluku Vlade da do kraja godine električna energija ne poskupljuje za preduzeća, privrednici smatraju veoma značajnom, ali ih brine šta će se dešavati nakon tog perioda. Nebojša Atanacković, iz Unije poslodavaca Srbije, ističe da bi rast cena struje za privredu trebalo da bude prihvatljiv i blagovremeno najavljen.

- Poskupljenje od 10 odsto bi bilo prihvatljivo, eventualno 20 procenata - navodi Atanacković. - Ali skok cene od 50 do 100 odsto predstavljao bi veliko opterećenje i u toj situaciji bi većina kompanija mogla samo da otpusti višak zaposlenih ili da ne radi u periodu dok se cena ne stabilizuje. Posebno bi trebalo voditi računa da se firmama, kod kojih polovina ukupnih troškova odlazi na struju, omogući manje poskupljenje.

Za privrednike je izuzetno važno, kako objašnjava, da mogu da planiraju. Ukoliko bi u toku godine došlo do neočekivanog velikog skoka cena električne energije, bile bi dovedene u situaciju da rade sa gubitkom. Zato je važno da poskupljenje bude blagovremeno najavljeno.

- Siguran sam da će Vlada da definiše najbolje rešenje u kome naša privreda neće biti ugrožena i kojim će se sprečiti lančani skok cena ili otpuštanje zaposlenih - ističe Atanacković. - Prihvatljiva cena struje je važna i da bi se zadržale postojeće i privukle nove investicije.

Struja za privrednike u Srbiji nije poskupela, pa se postavlja pitanje da li su cene svih proizvoda realno porasle zbog prelivanja situacije sa globalnog nivoa, ili ima i kompanija koje ih veštački podižu. Atanacković kaže da uvek ima onih koji "love u mutnom", ali da je glavni razlog za poskupljenja porast cena sirovina na međunarodnom tržištu, naftnih derivata i transporta. To se prelilo i kod nas. On navodi primer da se kod poljoprivrednika poskupljenje dizel goriva izuzetno odražava na cenu njihovih proizvoda. Skok struje za preduzeća dodatno bi uticao na rast maloprodajnih cena.

"Elektroprivreda Srbije" u petak je saopštila da je zamrzavanjem cene za kupce na komercijalnom tržištu, učinjeno ono što nije uradila nijedna energetska kompanija u regionu. EPS je jedan od 63 licencirana snabdevača električnom energijom i kupac može da izabere od koga će kupovati struju.

DRAKULIĆEVA FIRMA PO STAROM

ELEKTROPRIVREDA Srbije demantovala je tvrdnje predsednika Poslovnog udruženja "Privrednik" Zorana Drakulića da njegova kompanija plaća struju 2,7 puta veću nego pre.

- Njegovo reduzeće "Bio enerdži point" ima ugovor do kraja ove godine po ceni od 54,73 evra za megavat-sat u višoj tarifi i 35,20 evra u nižoj - navodi EPS u saopštenju. - Firma "Grin enerdži point" ima jedinstvenu cenu od 48,33 evra po megavat-satu. Preduzeće "Point grup Int" nije se ranije snabdevalo preko EPS, nego od septembra po ceni od 66,72 za megavat-sat, što je produženo do kraja godine na osnovu preporuke Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti