BRNABIĆEVA U SKUPŠTINI: BDP prvi put u istoriji prelazi 52 milijarde evra

Tanjug

23. 11. 2021. u 12:05

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je danas da će BDP ove godine prvi put preći 52 milijarde evra, ocenjujući da je reč o istorijskom uspehu.

БРНАБИЋЕВА У СКУПШТИНИ: БДП први пут у историји прелази 52 милијарде евра

Foto: Tanjug

Brnabićeva se na sednici Skupštine Srbije, na kojoj sa članovima Vlade Srbije obrazlaže Predlog budžeta za 2022. godinu, osvrnula i na rezultate u prethodne dve godine, rekavši da je priliv stranih investicija u prvih 10 meseci ove godine iznosio tri milijarde i 140 miliona evra, što je 63 odsto više nego lane.

Ona je dodala da je Srbija uspela da obezbedi više od osam milijardi evra u okviru tri ekonomska paketa pomoći građanima i privredi tokom pandemije.

- Verovali ili ne, jedna malena, do juče ekonomski slaba Srbija je kao rezultat mera fiskalne konsolidacije od 2014. godine uspela da bude stabilna i da u najtežim vremenima izdvoji osam milijardi evra za privredu i građane - rekla je premijerka.

Ona je istakla da se budžet za 2022. godinu naslanja na sve što je Srbija do sada radila i da se nastavlja rast i razvoj.

Podsetila je da je privredni pad u 2020. godini bio 0,9 odsto, što je bio jedan od najboljih rezultata u Evropi, da je ove godine zabeležen oporavak i da će rast ići iznad sedam odsto, a da se sledeće godine očekuje rast od 4,5 odsto.

- Mi ćemo u najtežim godinama od Drugog svetskog rata imati kumulativni rast koji je svakako najveći u Evropi, i biće preko 10 odsto - rekla je Brnabićeva.

Predsednica Vlade Srbije je podsetila da Srbija, ne samo da je zadržala postojeća radna mesta tokom pandemije, već je, kaže, tokom prethodnih godinu dana otvorila još 60.000 radnih mesta.

Prema njenim rečima, Srbija je na putu da dostigne cilj da prosečna plata do 2025. godine bude 900 evra, a prosečna penzija između 430 i 440 evra.

- Verujemo da ćemo do kraja ove godine po prosečnim zaradama prestići jednu državu članicu Evropske unije. To će značiti da se kao zemlja takmičimo u jednoj drugoj kategoriji, sa mnogo bogatijim društvima - primetila je Brnabić.

Predlog budžeta dodatno unapređuje kvalitet života

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će Predlog budžeta za 2022. godinu, bez ikakve sumnje, dodatno unaprediti kvalitet života građana.

Brnabićeva je u Skupštini Srbije rekla da su planirani ukupni budžetski prihodi u iznosu od 1.517 milijardi dinara, a rashodi 1.717 milijardi dinara.

Prema njenim rečima, prihodi od poreza iznose 86,9 odsto, odnosno 1.317,9 milijardi dinara, a neporeski 11,6 odsto, odnosno 175,7 milijardi dinara, dok donacije čine 1,5 odsto ukupnih prihoda, odnosno 23,4 milijarde dinara.

Brnabićeva je kazala da projektovani deficit za narednu godinu iznosi tri odsto, a da će javni dug pasti na 53,8 odsto BDP-a.

- Smanjujemo i javni dug i deficit. Srednjoročni plan nam je da smanjujemo deficit opšte države na jedan odsto do 2024. godine - rekla je Brnabićeva.

Ona je primetila da je Fiskalni savet dao "nikada bolju" ocenu predloga budžeta, za koji je rekao da je oprezno planiran, te da fiskalna kretanja mogu biti čak i bolja nego što je predviđeno.

- Fiskalni savet čak kaže da je povećanje plata u javnom sektoru konzervativno i da drži budžet stabilnim - rekla je Brnabićeva.

Premijerka je rekla da se povećava neoporezivi deo bruto zarade sa 18.300 dinara na 19.300 dinara, uz istovremeno smanjenje stope doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje na teret poslodavaca za 0,5 odsto.

Kada je reč o izdvajanjima za pojedine oblasti, navela je da je za zdravstvo planirano 442 milijarde dinara što je za 0,15 odsto više u odnosu na drugi rebalans budžeta za 2021. godinu, a u odnosu na 2019. godinu je veći za čak 153 milijarde dinara.

- Ne postoji deo Srbije koji smo zabravili - rekla je premijerka koja je detaljno najavila nastavak započetih projekata u bolnicama, kliničko-bolničkim centrima i domovima zdravlja.

Istakla je da je za zaštitu životne sredine planirano 27,4 milijarde dinara, od čega je deo kroz resorno ministarstvo, a deo kroz Ministarstvo građevinarstva.

Brnabićeva je najavila izgradnju sanitarnih deponija u 28 lokalnih samouprava, izgradnju kanalizacione mreže, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, projekte pošumljavanja i drugo.

Veća sredstva se izdvajaju i za obrazovanje i prosvetu, rekla je Brnabićeva, navodeći da je reč o skoro 253 milijarde dinara, što predstavlja uvećanje od 12 milijardi dinara u odnosu na drugi rebalans.

- U 2022. godini planirano je da se završi digitalizacija naših škola - rekla je Brnabićeva i istakla da se izdvajaju i dodatna sredstva za naučno-tehnološke parkove.

Prema njenim rečima, veći je i budžet za kulturu i iznosi 14,8 milijardi dinara, kao i za poljoprivredu, ukazujući da su, između ostalog, povećane subvencije za poljoprivrednike.

BONUS VIDEO: PREMIJERKA U KLINČU SA NOVINARKOM N1: Evo kako je odgovorila na pitanje o vakcini

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!