ISPLATA "NA RUKE" SAMO U TEORIJI: Nijedan zakon ne obavezuje zaposlene da platu primaju preko tekućeg računa

B. Caranović

03. 11. 2021. u 10:00

NIJE obavezno, ali se podrazumeva. Iako nijedan zakon ne obavezuje zaposlene da platu dobijaju preko računa, trenutno u praksi naše zemlje, verovatno da nema radnika koji zaradu dobija u koverti. Čak i kada bi hteli novac na ruke, većina zaposlenih i ne zna da to može.

ИСПЛАТА НА РУКЕ САМО У ТЕОРИЈИ: Ниједан закон не обавезује запослене да плату примају преко текућег рачуна

Foto Shutterstock

Uz to, u firmama više nema službi koje bi se time bavile. Račune otvaraju i zbog šanse da dobiju čekove i kredite. Na ime održavanja računa mesečno bankama plaćaju od 150 do čak 1.190 dinara, u zavisnosti od paketa koji odaberu.

Najčešća naknada za održavanje tekućeg računa svakog meseca iz džepa klijentima banka izbije od 200 do 400 dinara, što je za oko 30 odsto više nego prošle godine! Prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije, oko 5,5 miliona žitelja Srbije, prošlog meseca plaćalo je održavanje 8,2 miliona tekućih računa. Samo od ovih naknada, banke su zaradile milijarde dinara. Prema izveštaju Agencije za privredne registre, prošle godine su poslovne banke na našem tržištu na ime raznih naknada profitirale 38,7 milijardi dinara.

- Odnedavno svoj platni paket plaćam mesečno gotovo 800 dinara, a obuhvata standardne usluge - vođenje računa, devizni račun, kartice - kaže Beograđanka Jelena S. - Osim toga, odnedavno banke nam naplaćuju provizije za mobilne i elektronske transakcije, pa mi uzimaju novac za ono što sama uradim. Zato razmišljam da zatvorim račun i tražim od poslodavca da mi isplaćuje platu na ruke.

Blagajne i redovi pred vratima kada "krene" plata, međutim, davno su zaboravljene. Iz Unije poslodavaca Srbije kažu da se mogu prebrojati na prste radnici koji na svoj zahtev neto zaradu primaju na ruke. Poslodavcima, međutim, ne bi odgovaralo da većina radnika traži isplatu u gotovini.

- To bi podrazumevalo zapošljavanje armije ljudi koji bi podizali novac, brojali i isplaćivali - kaže Miloš Nenezić, predsednik UPS. - Postoji i rizik da budu opljačkani kada podižu novac u bankama. Transfer preko banaka zaobilazi ovu proceduru, a i većini radnika to više odgovara zbog usluga koje banke nude. Moderne zemlje su skoro potpuno izbacile gotovinu iz upotrebe. Iz ugla zaštite prava radnika bolje je da postoji trag o transakciji, kako bi mogle da se dokažu eventualne zloupotrebe.

I kod nas država odavno poziva na digitalizaciju bankarstva. Tako, sve manji broj penzionera dobija novac u koverti. Socijalna davanja, pa i pomoć države tokom pandemije išli su preko računa.

SVE PREMA DOGOVORU

IZ ugla propisa kojim se uređuje pružanje platnih usluga, nije predviđena obaveza da potrošač mora da ima otvoren tekući račun u banci - kažu u Narodnoj banci Srbije. - Odlukom o bližim uslovima i načinu otvaranja, vođenja i gašenja tekućih računa predviđeno je da se otvara potrošaču na njegov zahtev. To pitanje spada u ugovorni odnos između poslodavca i zaposlenog.

Da nije propisano da se zarada mora uplatiti na tekući račun zaposlenog potvrdili su i u Ministarstvu rada.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)