PRVI UGOVORI ZA ENERGETSKU SANACIJU: Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u Dimitrovgradu

V. Ć.

18. 10. 2021. u 20:23

U DIMITROVGRADU je podeljeno prvih 57 ugovora za energetsku sanaciju kuća.

ПРВИ УГОВОРИ ЗА ЕНЕРГЕТСКУ САНАЦИЈУ: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић у Димитровграду

Foto: V. Ćirić

Tim povodom, potpresednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i enegetike Zorana Mihjalović rekla je da se subvencije za ovaj vid energetske sanacije dele u 67 gradova u Srbiji i da će ove godine tim programom biti obuhvaćeno između 4 i 5 hiljada domaćinstava. Program će, prema njenim rečima, biti nastavljen u decembru jer se u Srbiji troši čak 40 odsto više energije za zagrevanje u odnosu na zemlje EU. To znači da jedna termocentrala u Srbiji radi samo da bi pokrila gubitke energije.

Dr Vladica Dimitrov, predsednik dimitrogradske opštine, kaže da Dimitrovgrad nije sučajno prvi grad u Srbiji u kome su podeljeni ovi ugovori.

- Mi smo preko opštinskog fonda za zaštitu životne sredine pokrenuli ovaj projekat još početkom godine, bili smo kompletno spremni i zato smo prvi uspeli da dobijemo ugovore. Dobro je to što se za izvođenje radova javilo mnogo izvođača. Za energetsku sanaciju ukupno je obezbeđeno oko 30 miliona dinara - kaže dr Dimitrov.

Podeli ugovora prisustvovala je i načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončev.

Inače, među onima koji su konkurisali za subvencije, najviše je projekata za zamenu dotrajala stolarije na kućama koje su građene šezdesetih godina prolog veka. Prema nekim procenama, koje iznose sami vlasnici kuća, zbog dotrajale stolarije gubi se najmanje 30 odsto energije.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu