USPEŠNA SARADNJA: Korporacija Orakl i Vlada Srbije potpisali Memorandum o razumevanju

Novosti online

17. 10. 2021. u 21:42

U PAVILJONU Republike Srbije, na ovogodišnjoj Svetskoj izložbi „EXPO 2020", u Dubaiju, potpisan je Memorandum o razumevanju između Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Republike Srbije i korporacije Orakl.

УСПЕШНА САРАДЊА: Корпорација Оракл и Влада Србије потписали Меморандум о разумевању

Foto: Tanjug/Kancelarija za IT - Peđa Vučković

Svrha Memoranduma o razumevanju je da se proceni mogućnost uspostavljanja regionalnog data centra korporacije Orakl, u okviru komercijanog segmenta Državnog data centra u Kragujevcu, koji bi podržao rastuću potražnju za klaud uslugama u regionu. U okviru ovog sporazuma, Orakl i Vlada Srbije sarađivaće i na razvoju inicijativa u vezi sa borbom protiv KOVID-a 19 i drugim zdravstvenim prioritetima.

Uspostavljanje ove vrste Orakle regionalnog centra podataka omogućiće stvaranje digitalnog haba sa potencijalom pružanja Orakl klaud usluga korisnicima u Srbiji, u ovom delu Evrope, ali i šire. Napredna rešenja korporacije Orakl, uključujući Orakl klaud infrastrukturu, mogu pomoći preduzećima u zdravstvu, maloprodaji, bankarstvu i drugim industrijama da koriste podatke za inovacije, povezuju timove i održavaju obim posla sigurnim pri njegovom povećanju.

- Mogućnost sklapanja partnerstva sa korporacijom Orakl, jednim od svetskih IT lidera, kao potencijalnim komercijalnim korisnikom u Državnom data centru u Kragujevcu predstavlja još jednu potvrdu rezultata Vlade Republike Srbije u sektoru digitalizacije, investiranja u najmoderniju infrastrukturu data centara i kadrovskih i tehničkih kapaciteta Srbije.  Ovo je još jedan dokaz koliko je Srbija dobar i pouzdan partner za strane investicije u najsavremenije tehnologije, kao i da Srbija, kao regionalni IT lider, predvodi celokupni region u eri četvrte industrijske revolucije - istakao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu, dr Mihailo Jovanović.

Jovanović je potvrdio da je Državni data centar u Kragujevcu izgrađen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, da obezbeđuje čuvanje podataka i opreme javne uprave i komercijalnih korisnika, kao i da predstavlja značajnu infrastrukturnu osnovu za razvoj elektronske uprave u Srbiji.

- Orakl prepoznaje važnost Republike Srbije kao haba za digitalnu transformaciju i može da sagleda vrednost klaud regiona u podizanju korisničkog iskustva građana i preduzeća na novi nivo, sa većom tehnološkom efikasnošću i agilnošću uz najviše nivoe bezbednosti - rekao je Leopoldo Boado Lama, Viši potpredsednik prodaje aplikacija za Bliski istok, Afriku i zemlje centralne i istočne Evrope.

Svetska izložba Ekspo 2020 Dubaji održava se od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine. Tema nastupa Republike Srbije na ovogodišnjoj Svetskoj izložbi je Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - Robot policajac na Dubai Expo 2020

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)